Wel of niet naar het speciaal onderwijs?

31-08-2022

Deze vraag heb ik al vaker gekregen en dat is natuurlijk ook heel erg begrijpelijk. Moet ik mijn kind wel of niet naar het speciale onderwijs laten gaan of kan hij of zij ook gewoon met een arrangement op het reguliere onderwijs meekomen? Zelf heb ik zowel met het speciaal onderwijs als ook met een arrangement op het reguliere onderwijs ervaring.

Ik ben 3 jaar lang naar het cluster 2 onderwijs gegaan. Dit was de beste keuze die we toen hadden kunnen maken. De klassen bij het cluster 2 onderwijs waren kleiner, we kregen meer tijd voor opdrachten en er waren genoeg leraren voor iedereen en dat vond ik het prettigste. Ook kregen we vaak, omdat we op het cluster 2 onderwijs zaten, meer ondersteuning dan op het reguliere onderwijs.

We hadden het altijd zo geregeld dat ik op de woensdag een halve dag naar het reguliere onderwijs bij mij in het dorp kon gaan, zodat ik ook hier vriendjes had om mee te spelen. Elke ochtend werd ik met het busje opgehaald en ook weer thuis gebracht. Zelf vond ik het helemaal niet erg om bijna een uur onderweg te zijn, ik vermaakte mij prima.

Na 3 jaar werd ik te goed en moest ik helaas terug naar het reguliere onderwijs. Zelf vond ik dat helemaal niet leuk, omdat ik het erg naar mijn zin had op het cluster 2 onderwijs. Vanaf dat moment heb ik altijd het reguliere onderwijs kunnen volgen, wel kreeg ik nog een arrangement mee vanuit Kentalis met een ambulante begeleider. Helaas werd het arrangement op het reguliere onderwijs niet zo benut hoe wij het gehoopt hadden, hierdoor kreeg ik niet de juiste begeleiding die ik toen wel had moeten krijgen. 

Eind groep 7 hebben we toen in overleg met de logopediste besloten dat we niet verder met het arrangement zouden gaan. We dachten namelijk dat ik deze toch niet meer zou krijgen omdat ik er te goed voor zou zijn. Vanaf groep 8 tot en met heden heb ik verder geen arrangement of ondersteuning op school gehad. Niemand, zelfs de coördinator leerlingenondersteuning op het VMBO evenals de studieloopbaanbegeleider op het MBO, hebben ons er ooit op geattendeerd dat een arrangement nu ook nog mogelijk zou zijn.