Uitwisseling

22-02-2023

In de tweede klas van het vmbo hadden wij ook een driedaagse uitwisseling met een klas uit het Duitse Augustfehn. Als eerste kwam de Duitse klas voor 3 dagen bij ons op bezoek. Twee weken later gingen wij voor een tegenbezoek van 3 dagen daarheen met overnachting en al.

Toen de Duitse klas bij ons op school arriveerde, vond ik dat helemaal niet spannend. Integendeel ik vond dat hartstikke leuk, omdat ik zonder enige moeite met hun een praatje kon maken. Vaak moest ik voor mijn klasgenoten vertalen wat de Duitse leerlingen allemaal zeiden en dat deed ik graag. De Duits leerlingen vonden het erg fijn dat ik er was, omdat ik voor ze kon vertalen en ze wegwijs kon maken. Na 3 dagen stapte de Duitse klas weer op de bus en 2 weken later arriveerden wij bij hun op school. Als eerste viel mij op dat de school erg groot was, er waren grote brede gangen, een grote kantine en erg veel kleine klaslokalen. Dat was zeker een verschil met Nederland.

We deden veel gezamenlijke activiteiten zoals: golven, laser gamen, bowlen, fietsen, hockey en zwemmen. Op school kregen we vaak eten en zo was er ook een situatie dat de ouderraad van de Duitse klas voor ons gezamenlijk eten had gemaakt. Er stonden grote potten met eten op tafel en je mocht zelf uitkiezen wat je wilde pakken. Vele van mijn klasgenoten wisten natuurlijk niet wat het allemaal was en pakten iets wat ze kenden, bijvoorbeeld aardappelsalade of wiener worsten. Zelf kwam mij het eten natuurlijk wel bekend voor, omdat ik dat thuis ook vaak eet. Zodoende kende ik het al en wist ik ook exact wat het allemaal was.

Er was ook geregeld dat ik met 2 andere klasgenoten mocht overnachten bij een meisje van de Duitse klas en die woonde in Apen. Dat vond ik natuurlijk ook erg gezellig, omdat ik bij haar thuis ook kon meepraten. Natuurlijk kon ik zo ook voor mijn andere klasgenoten die daar ook sliepen vertalen wat zij en haar familie allemaal zeiden. Al met al vond ik dit een hele leuke ervaring en als ik eraan terug denk, dan zou ik het zo weer doen.