Jessica and her verbal Dyspraxia

Hulpmiddelen voor op school

Hieronder vind je hulpmiddelen voor op school. Als je op de afbeelding klikt, daar heb ik een link in gedaan. Dan kom je gelijk naar de website waar ze het product verkopen. Daar staat nog meer informatie en kun je het eventueel gelijk gaan bestellen.

Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat dit ook echt je kind gaat helpen. Het is per kind verschillend wat hij/zij nodig heeft.  Het zijn alleen hulpmiddel die zouden kunnen helpen, je kunt het uitproberen en kijken of het iets is.

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

STABILO EASY sharpener

Omschrijving:

De EASY sharpener box puntenslijper heeft een ergonomische vorm en is verkrijgbaar in een linkshandige en rechtshandige uitvoering. De innovatieve voorgevormde grip maakt de slijper comfortabel voor de kleinste handen. De slijpgaten kunnen worden afgesloten met het deksel en het slijpsel wordt netjes opgevangen in de grote opvangtank.

Ergonomische box puntenslijper met 3 slijpgaten: ideaal voor de STABILO EASY ergo, EASY graph, EASY colors en alle andere dikke of dunne potloden.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 5 jaar

Prijs: €7,99

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

STABILO EASY colors

Omschrijving:

Leren schrijven is een grote uitdaging. Een eenmaal aangeleerde pengreep is moeilijk weer af te leren. Daarom heeft het EASYgraph grafietpotlood uitsparingen langs het hele potlood, om kinderen te helpen op een eenvoudige en intuïtieve manier hun potlood op de juiste manier vast te pakken. Ze zijn zowel geschikt voor schrijven als tekenen. Ze hebben een driehoekige vorm en anti- slip gripzones voor een ontspannen grip. Ook zijn ze vuilafstotende lak op de gripzones voor lange levensduur.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 5 jaar

Prijs: €11,54

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

STABILO EASY original

Omschrijving: 

Om beginnende schrijvers op hun weg naar een leesbaar handschrift te ondersteunen, werd de STABILO EASYoriginal rollerball ontwikkeld. Alle voordelen van een vulpen en rollerball samengebracht in één unieke pen voor kinderen.

De ergonomische, slipvrije gripzone biedt grip, steun en intuïtief de juiste schrijfhouding, dankzij de uitsparingen voor de vingers. Dit voorkomt vroegtijdige vermoeidheid van de spieren in de hand en pijn of kramp bij het schrijven. De soepelheid waarmee de rollerball punt over het papier glijdt zorgt voor moeiteloos schrijven.

Daarnaast is de inktstroom speciaal voor beginners ingesteld, wat het uitvegen van de inkt verhindert en een schoon schrift oplevert - ook bij linkshandigen. Het kogeltje in de punt geeft alleen inkt af wanneer deze op het papier beweegt. Overvloedige inktafgifte behoort daardoor tot het verleden, dus geen druppels, vlekken of blauwe vingers meer. 

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Prijs: €5,35

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Comforthulpmiddelen Verzwaarde pen 

Omschrijving:

Deze pen ziet er elegant en professioneel uit en is verzwaard om de hand bij het schrijven te stabiliseren. Ideaal voor mensen met trillende handen-coördinatiestoornissen of met handzwakte. De ergonomisch ontworpen grip voorkomt dat de pen uit uw hand glijdt en is zacht en comfortabel. De pen schrijft met zwarte inkt (navulbaar).

Prijs: €58,94 

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Anti-slip mat

Omschrijving:

Deze anti-slip mat hecht zich aan de oppervlakte, maar kan gemakkelijk worden verwijderd en laat geen residu achter. Voorkomt het verschuiven van kopjes, servies, snijplanken, papier enz.

Prijs: €24,95

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

Maped Kinderschaar met veer

Omschrijving:

Praktische kinderschaar met veer. Door de veer omhoog te zetten, opent de schaar vanzelf na elke na elke knipbeweging. Ideaal om mee te leren knippen, of als het knippen inspanning kost. Dit terugveer mechanisme is ook uit te zetten, door de veer omlaag te zetten.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 5 jaar

Prijs: €3,75

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

Maped Tienerschaar

Omschrijving:

Ideale tienerschaar met comfortabele softgrip. Ogen van de schaar zijn asymmetrisch, zodat meteen duidelijk is, waar duim en wijs-en ringvinger geplaatst moeten worden. Spitse punt zorgt voor precies knippen. Opvolger van kinderscharen en zeer geschikt voor bovenbouw, voortgezet onderwijs en volwassenen!

Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar

Prijs: €6,95

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Maped Marker

Omschrijving: 

Praktische marker met soft grip en beitelpunt. Maakt heldere lijnen van 1-5 mm. Door de driekantige grip ideaal te hanteren, waardoor er makkelijk netjes en recht gemarkeerd kan worden!

Prijs: €2,95

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Aristo Geodriehoek met greep

Omschrijving: 

Transparante geodriehoek setmet 2-dimensionaal mm schaal met greep. Schaalverdeling 14 cm, totale lengte 16 cm.

Prijs: €2,95

Geschikt voor kinderen en volwassenen

M & R Grote Geodriehoek met greep

Omschrijving:

Grote geodriehoek van glashelder plexiglas, met een afneembare handgreep. Precies tekenen tijdens de wiskunde lessen is nu geen probleem meer! Tevens praktisch voor leerlingen met verminderde handfunctie aan één zijde, doordat deze leerlingen de grote geodriehoek ook met hun hele hand of elle boog op het papier kunnen fixeren. Combinatie van driehoek, gradenboog, maatlat (30 cm) en parallelliniaal 180°-1°, 45°-lijn, gemarkeerde hoeken: 7°, 42°, 75°.

Prijs: €7,95

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Westcott snijliniaal 30 cm. met antislip

Omschrijving: 

Mooie stevige snijliniaal met stalen snijrand. Deze liniaal blijft stevig liggen tijdens het snijden door anti-sliplaag aan de onderzijde. Met centimeter en millimeter verdeling.

Prijs: €8,95

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Maped passer Stop-System

Omschrijving: 

Praktische passer met uniek stop system concept, waarmee passerbenen in elke gewenste stand kunnen worden geblokkeerd, middels vastklikken van handel. Veilige bescherming voor passerpunt en potloodstift middels dop, bij het opbergen van de passer in etui. 

Prijs: €5,95

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Schrijfschriften Schrijfvriend (5st)

Omschrijving: 

Deze Schrijfschriften zijn onderdeel van de schrijfmethode 'Aan Boord', maar ook prima in te zetten naast elke andere schrijfmethode. Vanuit het observatieblad vanuit onze schrijfmethode kan het juiste passende liniatuur met hulplijnen voor de leerling gezocht worden en door de opbouw van de schriften te volgen (Oranje-Rood-Groen-Blauw 1 & 2) leert elke leerling stapsgewijs in zijn eigen tempo, leesbaar te schrijven in de standaard schrijfschriften met enkele grondlijn.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Prijs: €6,25

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Schrijftrein

Omschrijving:

Schrijftrein is een procesgericht schrijftrainingsprogramma voor voorbereidend en aanvankelijk schrijven. 

Kenmerken:

 • Specifieke basismethodiek
 • Ondersteunt het leerproces
 • Aandacht voor de specifieke onderwijsbehoeften van ieder kind
 • Maakt gebruik van 6 speelse en eenvoudige hulpmiddeltjes

Het kan zowel in scholen als in een therapeutische setting toegepast worden. Het kan gebruikt worden binnen elke taal en leesmethode.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Prijs: €9,50

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Rekenschriften Schrijfvriend (5st.)

Omschrijving:

Kinderen leren in deze schriften direct dat ze een cijfer in een hokje plaatsen. Zo ontstaat een stevig basis voor het gaan leren schrijven van grotere getallen en leren ze met deze aanpak sommen op de juiste manier te noteren en uit te rekenen. Deze aanpak is onderdeel van de schrijfmethode "Aan Boord", maar kan ook goed ingezet worden bij elke andere schrijf- en rekenmethode.

De Rekenschriften Blauw hebben een kleinere afmeting hokje, dan de Rekenschriften Rood. Deze maatvoering kan worden ingezet halverwege de middenbouw, in de bovenbouw en binnen het voortgezet onderwijs. Dit afhankelijk van de vormgeving en grootte van het handschrift van de leerling.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Prijs: €6,25

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Tafelkaarten voor hoofdrekenen

Met deze tafelkaart wordt het leren van de tafels van vermenigvuldiging een stuk leuker! De tafels zijn een hulpmiddel om vlot te kunnen vermenigvuldigen. 

Een tafelkaart kan worden gebruikt:

 • Bij het automatiseren van de tafels
 • Bij het leren van de moeilijke tafels
 • Voor het controleren van antwoorden
 • Bij kinderen die de tafels nog niet goed hebben geautomatiseerd

Voor de kinderen die moeite hebben met rekenen is het aanleren van de moeilijke tafels een hele klus. Er wordt een lege tafelkaart gebruikt waarop de antwoorden van de sommen zijn weggelaten. Alle antwoorden worden door het kind zelf ingevuld. Eerst worden de antwoorden ingevuld van de tafels die hij al wel weet. Met behulp van die antwoorden worden de antwoorden van de overige sommen uitgerekend en ingevuld.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Cirkel rekenen

Omschrijving:
Cirkel rekenen is een visuele ondersteuning, rekenmethode voor kinderen die op gewone manier niet tot rekenen komen.
Bij cirkel rekenen tel je soort bij soort op of trek je soort van soort af. Het aantal cirkels wordt bepaald door het aantal "rangen" in de getallen. De kinderen rekenen alleen met zuivere eenheden, tientallen, honderdtallen.

Vaak is een andere aanpak voor het oplossen van een oefening voldoende om de oefeningen wel correct te kunnen uitvoeren. Niet elke leerling kan rekenen op de 'gewone' manier en dan is cirkel rekenen een goed alternatief.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Rekentussenstap

In deze video leer je hoe je gebruik maakt van de regels over rekenvolgorde en hoe je duidelijke tussenstappen maakt. Het gaat over de bewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Bij deze video hoort een instructieblad dat je kunt vinden op DuidelijkWiskunde.nl Op DuidelijkWiskunde.nl staan video's gesorteerd op methode, hoofdstuk en onderwerp.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Kurzweil 3000

Omschrijving:

Kurzweil 3000 is de een software voor lees- en schrijfproblemen. Het programma heft de belemmeringen op die worden ervaren bij lezen en schrijven. Daardoor kunnen leerlingen sneller werken en op hun eigen niveau presteren. Kurzweil 3000 groeit mee van de basisschool tot aan het afronden van de studie. De kracht van het programma is de kwaliteit en de betrouwbaarheid. Het maakt de gebruiker zelfredzaam en geeft zelfvertrouwen.

Kurzweil 3000 leest bestanden met tekst voor. Daarnaast leest het tijdens het typen de woorden voor. Het programma heeft een woordvoorspeller die helpt om lastige woorden te schrijven.

Het wordt onder andere succesvol ingezet voor kinderen met dyslexie, kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS), maar ook voor kinderen met AD(H)D en kinderen voor wie Nederlands de tweede taal is.

Geschikt voor alle leeftijden

Stressbal voetbal

Omschrijving:

Voor kinderen met ADHD, ADD, autisme of TOS is het fijn om iets in je handen te hebben waar je aan kunt frunniken. Er zijn verschillende materialen te koop voor deze kinderen. Zoals deze stressbal in de vorm van een voetbal. Deze voetbal stressballetjes hebben een diameter van ongeveer 6 cm en is gemaakt van stevig foam. Dit werkt ontspannen voor een kind.

Prijs: €6,54

Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden

Alecto Gehoorbescherming kinderen

Omschrijving:

De gehoorbeschermer van Alecto dempt luide geluiden maar sluit je kind niet af van het omgevingsgeluid. De gehoorbeschermer helpt kinderen die snel afgeleid worden door geluiden om beter te focussen in de klas of thuis tijdens het huiswerk maken. De gehoorbeschermer is compact en licht en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Vanwege zijn universele pasvorm is deze geluidsbescherming al voor kindjes vanaf 18 maanden geschikt. Maar past deze ook bij basisschool kinderen en pubers.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 18 maanden

Prijs: €14,99

Geschikt voor kinderen en volwassenen

Wiebelkussen

Omschrijving:

Dit wiebelkussen zorgt voor een goede houding en bevordert het actief- en ontspannen zitten. Het kussen helpt kinderen met concentratieproblemen of ADHD om zich prettig en rustiger te voelen. Dit komt doordat de spieren en hersenen van kinderen constant actief zijn tijdens het stil zitten. Door te zitten op het wiebelkussen kunnen kinderen hun overtollige energie kwijt. Het zorgt ook nog eens voor een fijne zithouding en sterkere spieren. 

Aanbevolen leeftijd: kinderen en volwassenen

Prijs: € 26,99

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Tangle Relax Therapy

Omschrijving:

De Tangle Relax Therapy verlaagt stress op een natuurlijke manier. 18 gekoppelde stukjes met een zachte rubberen laag.

Tangles hebben wereldwijd de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd als 'therapeutisch speelgoed'. 

Enkele kenmerken: 

 • Concentratie verhogend voor elke leeftijd (luisteren en toch met je handen bezig zijn)
 • Hulpmiddel bij ADHD, ADD, autisme en TOS
 • Goede oefening voor 'stramme handen' & handspierversterkend
 • Anti-stress middel
 • Helpt de fijne motoriek & coördinatie te verbeteren, 
 • Bevordert zowel de visuele- alsmede de gevoelszintuigen 

Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar

Prijs: € 15,75

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Chewigem kauwsieraad Cat

Omschrijving:

Kinderen reguleren overtollige prikkels op diverse manieren. Het kauwen, bijten of sabbelen op dingen is één van die manieren. Dat zorgt er namelijk voor dat ze kalmeren. Een kauwketting is dan een discreet en veilig middel om die overprikkeling weg te nemen. Vooral kinderen en tieners met ADHD, ADD, autisme of TOS kunnen er veel baat bij hebben.

De chewigem kauwsieraad Cat bestaat uit 1 hanger in de vorm van een poezenhoofd. De ene zijde is glad en de andere zijde heeft nopjes voor een extra orale-sensorische prikkel in het mondgebied. Leuk voor zowel jongens en meisjes met lichte kauwbehoefte. En erg geschikt voor jonge kinderen die sabbelen en duimzuigen.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: €19,95

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Bijtketting

Omschrijving:

Deze bijtketting is gemaakt van hoge kwaliteit Siliconen en staat garant voor een lange levensduur. Voor de stevige kauwbehoefte en heel geschikt voor naar school. 

Een bijt- of kauwketting is het perfecte hulpmiddel voor kinderen of volwassenen die te maken hebben met bijvoorbeeld ADHD, ADD, autisme, TOS en problemen in de verwerking van prikkels. Kauwen heeft een concentratie verhogende werking , biedt ondersteuning bij een bovenmatige kauwbehoefte en helpt bij problemen met de verwerking van (teveel) prikkels

Onze bijt- en kauw producten zijn specifiek ontworpen om een goed alternatief te bieden voor het kauwen op allerlei andere zaken. 

Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar

Prijs: €7,95

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Study Buddy Portable Medium

Omschrijving:

De Study Buddy Portable Medium is het kleinste exemplaar van de draagbare modellen en heeft een afmeting van 57x42x48cm. Het verschil met de 'reguliere' Study Buddy's is dat deze variant geen bodem heeft waardoor dit model zeer geschikt is om flexibel te laten rouleren tussen meerdere leerlingen binnen een klas of groep.

Ook is de Study Buddy Portable Medium lichter dan de andere versies en heeft het een speciale handgreep waardoor dit model eenvoudig verplaatst kan worden. Een aluminium profiel zorgt ervoor dat de zijwanden niet verder open kunnen dan 95 graden en door een rubberprofiel aan de onderkant blijft deze Study Buddy altijd stevig op tafel staan. Je hoeft de Study Buddy Portable Medium dan ook niet aan tafel te bevestigen!

Aanbevolen leeftijd: 6 - 12 jaar

Prijs: € 90,-

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar

Communicatiekaarten TOS

Omschrijving:

Leerlingen met taalontwikkelingsstoornissen (TOS) ondervinden problemen met de taaldomeinen taalvorm, de taalinhoud en het taalgebruik. Er wordt bij TOS gesproken van een geringe communicatieve redzaamheid, ze hebben moeite met het begrijpen en ook het begrepen worden. Vaak uiten leerlingen met TOS zich minder of niet op de juiste manier, wat niet betekent dat ze minder behoefte aan communicatie en contact hebben.

Deze leerlingen geven in de communicatie minder informatie dan andere leerlingen omdat het verwoorden van hun gevoelens en gedachten over het algemeen te moeilijk is. Het is voor de omgeving dan ook lastig om in te schatten wat de hulpvragen van de leerling zijn of hoe hij of zij zich voelt.

De communicatiekaarten geven een ingang om tot een gesprek te komen. Zo kan de leerling ondersteund worden in zijn of haar hulpvraag.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 10 jaar

Prijs: € 34,99

Geschikt voor alle leeftijden

Puck Timer

Omschrijving:
De populaire Puck keukenwekker met het rode vlak. De timer heeft een magneet op de achterkant. Door aan de schijf te draaien maak je het gekleurde vlak zichtbaar en stel je gemakkelijk een tijd in voor een activiteit (tot maximaal 60 minuten).

Voor gezinnen waar kinderen het fijn vinden om te weten hoelang iets nog duurt. In thuissituaties wordt de Puck Timer gebruikt om te laten zien hoelang het nog duurt voor de school begint, hoelang een kind nog TV mag kijken, wanneer het bedtijd is. De Puck Timer brengt rust en geeft structuur. Je hoort de Puck tikken en aan het eind klinkt een luid belletje. De bel werkt door middel van een veer die geheel opgedraaid dient te worden door de Timer eerst geheel naar rechts te draaien en daarna op de gewenste tijd te zetten.

Prijs: €10,95

Geschikt voor alle leeftijden

Planbord

Omschrijving:

Een magnetsich bord met een horizontale opzet. Er zijn drie delen gemaakt met de maskingtape zodat je een hele dag kunt plannen. De pijl geeft aan welk dagdeel het is en wat er gedaan moet worden. Per dagdeel is er ruimte voor 20 magneten. In totaal kun je een dag plannen met 60 pictogrammen.

MDP heeft 3 verschillende collecties.
- Collectie een: voor kinderen van 2-10 jaar, die een speciaal kleurensysteem in de achtergrond heeft. D.m.v. dit systeem word de rechter hersenhelft geprikkeld en leert een kind onderscheidt te maken in tijd, activiteit, verwachting en verantwoordelijkheid.
- Collectie twee: prikkelvrije zwart/wit collectie. De afbeeldingen zijn op een rustige en duidelijke manier vormgegeven.
- Als laatste is er de 'tiener/volwassen' collectie pictogrammen, met ook weer een kleurensysteem waardoor er in de hersenen gecategoriseerd wordt en onderscheid word gemaakt op een onopvallende manier.

Een planbord geeft ondersteuning bij de begrippen tijd en plannen. De pictogrammen kunnen een mooie vertaalslag zijn en een handige manier van communiceren van de dagelijkse activiteiten.

Prijs: €24,95

Geschikt voor alle leeftijden

Pictogrammen

Omschrijving:

Een set van 50 pictogrammen uit alle kleurcategorieën. Hierbij is er een selectie gemaakt, zodat je een ochtend- (evt. middag) en avondritme bovenaan het bord kunt plaatsen als ritme en verder een mooie aanvulling van pictogrammen hebt, die over het algemeen door ieder gezin gebruikt worden. Er is gelet op de ontwikkeling van tijdsbesef, de kringloop van het jaar, een stukje zelfredzaamheid in klusjes doen en de dagelijkse bezigheden en bijzonderheden waarbij een kind zich veilig voelt.

Prijs: €34,50

Geschikt voor tieners en volwassenen

HP Laptop - 15.6 Inch

Omschrijving:

Deze HP laptop is geschikt voor internetten, e-mailen, tekstverwerking. Ook kun je er verslagen uitwerken in Word en presentaties maken in PowerPoint. Film en serie kun je in Full HD kijken. Het scherm kent een hoge beeldkwaliteit voor het bekijken van jouw films en series.

Dankzij het IPS scherm heb je een brede kijkhoek en een realistische kleurweergave. Deze laptop is razendsnel dankzij de snelle processor en SSD. De SSD zorgt ervoor dat de laptop binnen 15 seconden is opgestart. Bovendien werkt een SSD volledig stil en is het betrouwbaarder dan een traditionele harde schijf. Een 15.6 inch biedt veel werkruimte op het beeldscherm.

Aanbevolen leeftijd: tieners en volwassenen

Prijs: €599,-