Computertest

29-06-2023

In de 4de klas van het vmbo moesten wij een test op de computer doen. Dit was een test om te kijken waar je interesse voor een eventuele vervolgopleiding op het mbo lag. Om heel eerlijk te zijn, vind ik zulke testen altijd erg nutteloos. Je vult zo een test in en de uitkomst zou een mogelijkheid tot zijn, maar houd zo een test ook rekening met je diagnose? Nee, natuurlijk niet. Ik kan mij nog herinneren dat er bij mij iets van paarden of planten uit kwam. Twee dingen waar ik totaal geen interesse in had.

Natuurlijk snap ik ook wel dat deze testen meer zijn om te kijken naar de mogelijkheden. Zelf vind ik het veel fijner om echt naar bijvoorbeeld een open dag van het mbo te gaan, een gesprek aan te vragen etc. Hoe kan ik aan de hand van de uitkomst van zo een interessetest een opleiding kiezen, als er bijvoorbeeld helemaal geen ondersteuning is? In de theorie is dit misschien leuk bedacht, maar in de praktijk is dit zeker niet haalbaar als je een diagnose hebt.

Ik had de test wel gemaakt, maar ik had niet het gevoel dat ik een idee voor een mogelijke interesse in een opleiding had. Ik vind dat ze zulke testen ook vaak te lastig maken. Vaak begrijpt niet iedereen wat er wordt gevraagd of niet iedereen snapt de antwoorden. Dan vul je vaak maar wat in, maar eigenlijk klopt het dan niet. Naar mijn mening heb je er veel meer aan als je zelf een mbo school opzoekt. De open dagen zijn, als je een diagnose hebt, vaak veel te druk.

TIP: Je kunt bijvoorbeeld online alvast op de website naar een mogelijke opleiding zoeken, een afspraak maken met een studieadviseur, orthopedagoog en/of een afspraak met een docent van de opleiding maken. Vaak willen ze ook wel met je meekijken wat er voor ondersteuning/begeleiding voor de opleiding en jouw diagnose mogelijk is. Je krijgt dan informatie die ook echt voor jou van belang is en dat in een fijne en rustige omgeving.