Contact opnemen...

18-02-2024

Contact opnemen

Waarom wordt er geen rekening gehouden, als je een communicatieprobleem hebt?

In het dagelijks leven kom je regelmatig tegen dat je met een persoon of een bedrijf contact op moet nemen. Dan zoek je die persoon of het bedrijf op het internet op en dan blijkt dat 9 van de 10 keer er alleen een telefoonnummer vermeld staat. Nergens een e-mailadres waar je een e-mail naartoe kunt sturen of een chatfunctie waar je met iemand kunt chatten.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Heb ik nou een communicatieprobleem?

Voor mij is het namelijk niet vanzelfsprekend dat ik gauw de telefoon pak en een telefoontje pleeg. Vaak ervaar ik dat diegene aan de andere kant mij niet verstaat of begrijpt wat ik zeg en gaat daarnaast zo een gesprek voor mij ook veel te snel. Achteraf weet ik dan niet exact meer waar we het over hebben gehad en of ik dus nog wat had willen vragen.

Ze sluiten vaak een doelgroep uit

Ik vind namelijk dat in deze huidige maatschappij de contactopties breder aangeboden moeten worden. Hoe moeilijk is het namelijk om een e-mailadres achter te laten of een chatfunctie aan te bieden. Ik denk vooral dat mensen die slechthorend, doof, taal- of spraakproblemen hebben hier veel profijt van hebben.

Mijn ervaring

Als ervaringsdeskundige is dit ook een situatie die ik regelmatig tegenkom. Ik krijg vaak een appje of een mailtje met een telefoonnummer en het verzoek of ik contact op kan nemen voor bijvoorbeeld een kennismaking. Ik antwoord dan altijd dat ik zelf een spraakstoornis heb en dat mijn voorkeur uitgaat naar mail of online/fysiek en of dat ook een mogelijkheid is. Vaak vinden de mensen online een mooie optie, aangezien je hierbij niet alleen je stem hoort maar ook het beeld erbij hebt. Zelf vind ik dat ook het fijnste, want zo kan ik gelijk aan de hand van hun houding en mimiek zien of diegene mij verstaat en begrijpt wat ik zeg. Aan de hand van het telefoneren is dat namelijk vaak moeilijk inschatten.

De oplossing ligt zo dichtbij

Zo een oplossing is natuurlijk zo iets kleins en als je hiermee zelf niet te maken krijgt, dan is het natuurlijk ook logisch dat je telefoneert. Voor mij is dit zeker ook een voorbeeld van wat er veranderd mag worden, aangezien er tegenwoordig genoeg andere alternatieve communicatiehulpmiddelen zijn waar niet aan gedacht wordt!

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Waarom wordt er geen rekening gehouden, als je een communicatieprobleem hebt?

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.