Einde logopedie

14-07-2022

Na de therapiepauze van 4 maanden ben ik nog maar 1x per 2 weken naar de logopediste gegaan i.p.v. 1x per week. Toen was ik 10 jaar oud. We hebben nog veel geoefend met de letters waarbij ik de liprondingen moest gebruiken. Bijvoorbeeld de letters: eu/uu/e/i/o/oe, omdat ik die nog steeds niet goed kon uitspreken. Van haar kreeg ik de tip mee dat ik achter de letters met de u een w moest gaan zetten voor de uitspraak. I.p.v. "muis", wat ik uitsprak als "maas", moest ik er een w tussen plakken. Dit werd dan dus "muiws" en dan klonk het net alsof ik "muis" zei. 

Met die letters hebben we echt wel dik 2 1/2 jaar geoefend. Ik kreeg verschillende woordjes, zinnetjes en verhalen met die letters. Uiteindelijk werd ik 12 jaar oud en kwamen we op het niveau uit, dat er geen verbetering meer in zat. Dit was het, we hebben beide ons best gedaan om alles eruit proberen te halen wat erin zat. 

Zelf was ik hier wel blij mee, want na bijna 10 jaar intensieve logopedie te hebben gehad, was ik er echt wel klaar mee. Vanaf dat moment stopte toen ook de logopedie en had ik verder geen enkele begeleiding of hulp meer, zowel voor mijn uitspraak als op school niet. 

Wel is het zo dat ik nog steeds vooral moeite heb met de woorden waarin de letters u, eu en uu in voorkomen. Als ik een woord zeg bijvoorbeeld "muur", dan denk je meestal dat ik "moer" zeg. Ik maak van die letters nog altijd een "oe". Inmiddels weten de meeste mensen wel hoe ik praat en wat mijn uitspraak is. Maar dat zijn woorden, die blijven nog steeds lastig, ook na jarenlang logopedie te hebben gehad.