Examen

20-09-2023

Aan het einde van klas 4 moest je examen doen en dat was in één woord: verschrikkelijk! Ik kreeg geen enkele aanpassing, moest net als mijn andere klasgenoten mee doen en dat terwijl de leraren wel van mijn taal/spraakstoornis af wisten. Dit vond ik niet eerlijk, maar wat moest ik doen als ik zelf niet eens wist dat ik recht op ondersteuning had. 

Ik kan mij nog een situatie herinneren dat ik voor Duits een presentatie moest geven. Tijdens de beoordeling gaf de leraar duidelijk aan, dat ik toch wat met een accent praatte en dat hij mij hierdoor niet de volledige punten kon geven. Hierdoor was mijn eindbeoordeling een 8 en dat terwijl dit in mijn ogen niet terecht was. Ik ben niet in discussie gegaan, omdat ik toen al helemaal met de school en de leraren klaar was. Door mijn spraakstoornis zal ik elke taal, zelfs ook mijn moedertaal, met een accent praten en dat zul je ook altijd blijven horen.

Bij het praktijkgedeelte sector Dienstverlening & Commercie moest ik een gerecht voorbereiden, maken, serveren en afruimen en hierop werd je dan beoordeeld. Bij de praktijklessen was ik er amper, aangezien de lerares vaak naast mij stond en mij begon te corrigeren dat ik sneller moest werken, mijn snijtechnieken niet goed waren etc. en dat keer op keer. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik hier niet op mijn plek was en daarom ging ik er ook niet vaak heen. Het vak koken lag mij ook niet en zo vond ik het ook niet erg als ik er niet was.

Tijdens het examen moest ik het keukenblok helemaal vooraan gebruiken, zodat de drie juryleden mij precies in de gaten konden houden. De lerares kon het niet laten en zei toen nog heel hard: 'Tsja Jessica, was je wel altijd bij de praktijklessen geweest, dan wist je nu wel hoe het allemaal moest'. Daar stond ik dan met een rood hoofd, aangezien iedereen mij aanstaarde en plots was ik alles vergeten. Het cijfer wat ik kreeg was uiteindelijk een 5,6. De lerares zei op het einde ook nog eens dat ze het niet hoger kon beoordelen. Wat was ik blij dat ik het examen achter de rug had, aangezien ik de praktijklessen zo spuugzat was.