Het doelgroepregister...

30-04-2023

Het doelgroepregister

Geeft het doelgroepregister mensen met een beperking een kans in de maatschappij?

Voor mensen met een beperking zijn er veel voorzieningen die je aan kunt vragen. Bijvoorbeeld: loonkostensubsidie, jobcoaching, doelgroepregister en de banenafspraak. Natuurlijk zijn er nog meer voorzieningen mogelijk, maar over het algemeen zijn dit vaak de meeste voorzieningen die je aan kunt vragen. 

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Wat is het?

Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Met een arbeidsbeperking wordt bedoeld dat iemand door een handicap belemmerd wordt op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld moeite heeft met het vinden of het behouden van werk.

Wie bepaald of je een arbeidsbeperking hebt?

Wie bepaalt nou of je een arbeidsbeperking hebt. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een arbeidsbeperking hebben en in dit register horen, maar er zijn ook genoeg mensen die ondanks dat ze iets hebben niet in dit register horen en daar ben ik één van. Het zal mij niet gelukkig maken als ik hierin sta, want waarom zou ik geen leuke baan als elk ander kunnen krijgen alleen omdat ik een spraakstoornis heb.

Hoe kom je in aanmerking?

  • Als je niet zelfstandig het minimumloon kunt verdienen.
  • Als je voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs hebt gevolgd.
  • Uit een loonwaardeonderzoek (hoeveel % je van het minimum jeugdloon kunt verdienen) blijkt dat je een verminderde loonwaarde hebt.

Geeft het doelgroepregister mensen met een beperking een kans in de maatschappij?

  • Voor mensen met een beperking is het vaak lastig om überhaupt aan het werk te gaan, dan is het doelgroepregister een geschikte oplossing.
  • De banenafspraak heeft als doel een werkplek te vinden waar rekening wordt gehouden met je beperking.
  • Uit eigen ervaring weet ik dat ze te snel iemand hier in willen plaatsen, die waarschijnlijk ook makkelijk het minimumjeugdloon kan verdienen. Alleen omdat ze vaak denken dat dit de makkelijkste oplossing is.
  • Vaak is het ook nog eens zo dat het makkelijke werkplekken zijn, waar mensen met een arbeidsbeperking op kunnen solliciteren en dat terwijl dat vaak onder hun niveau ligt.

Een opleiding waar je hét visitekaartje bent

Inmiddels ben ik aan de opleiding Allround Hospitality Medewerker begonnen. Dit is een hele brede opleiding en je kunt zowel achter de balie in een hotel, in de bediening of voor evenementen werken. Ik vind dat ik ook het recht heb om een leuke baan te vinden. In mijn ogen hoeft er maar één werkgever te zijn die niet gelijk oordeelt,  maar die kijkt naar mijn kwaliteiten en mij een kans wil geven.

Acceptatie...

15-04-2023

Hoe leer je omgaan met TOS en het accepteren hiervan?

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.