Overheidsinstanties...

10-09-2023

Overheidsinstanties

Hoe ervaar ik mijn TOS bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld de gemeente of het UWV?

De meeste instanties kennen zich wel uit met bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, ADHD en/of autisme. Dat zijn natuurlijk ook één van de meest bekende diagnoses, waar meestal iedereen wel vanaf weet. Bij een taalontwikkelingsstoornis is dat echter anders. Meestal weten ze niet eens wat het is, en laat staan wat het betekend, als je zelf hier niet mee te maken krijgt.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.  

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Bevooroordeeld

Zelf krijg ik altijd het gevoel dat wij allemaal over één kam gescheerd worden. Ze willen vaak niet verder kijken naar welke talenten je allemaal hebt, maar ze kijken alleen naar je ongeschiktheid. Als je ook maar iets "kleins" hebt, dat je dan gelijk afgestempeld wordt alsof je niet kunt functioneren en in hun ogen gelijk gehandicapt bent, en dat terwijl dit vaak niet het geval is.

Plichten

De overheid kijkt namelijk vooral naar wat er voor mensen met een arbeidsbeperking mogelijk is. Als je dan ook maar enigszins in de maatschappij vastloopt, omdat je op dat moment niet mee kunt komen, dan is hun conclusie direct dat het allemaal door jouw diagnose komt. Dat is tegenstrijdig want de overheid in Nederland wil juist dat de maatschappij voor mensen, mét en zonder een diagnose, toegankelijker en inclusiever gemaakt wordt

Toegankelijker en inclusiever?

Er wordt vaak gedacht dat mijn IQ lager dan het gemiddelde is en dat ik dom ben, maar dat is helemaal niet waar!! Er zijn zoveel verschillende diagnoses, waarbij je zonder ondersteuning of aanpassingen in deze samenleving mee kunt doen!

Ik zou zeggen: oordeel niet te snel, want zo krijgen wij geen kans in de maatschappij!

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.