Hoe ik het graag had gehad

22-10-2023

Dat is natuurlijk één ding, want wie kan dat beter uitleggen als dat je het zelf hebt meegemaakt. Als ik had mogen kiezen, dan had ik graag gehad dat tijdens de intake al werd gekeken naar de mogelijke ondersteuning. Wij hadden toen al aangegeven dat ik een taal/spraakstoornis heb, maar het enigste wat wij te horen kregen, was dat ze hier rekening mee zouden houden en uiteindelijk is dat niet gebeurd.

Elke school heeft wel iets van een ondersteuningscoördinator die mee kan kijken welke ondersteuning nodig is, echter heb ik in mijn gehele VMBO tijd nooit een gesprek met diegene gehad of had hij enig idee wie ik was. Ik heb hierdoor nooit een faciliteitenkaart gehad, aangezien wij zelf ook niet wisten dat ik ondanks mijn diagnose deze alsnog had kunnen krijgen.

Er waren gelukkig wel een paar leraren die zagen dat ik het probeerde maar het niet lukte, bijvoorbeeld bij het vak Engels. Tijdens klassikale audio oefenexamens vulde ik altijd maar wat in, aangezien het voor mij altijd veel te snel ging. Bij het examen moest je een gesprek voeren en daar werd je dan op beoordeeld. Ik zat daar dan, maar er kwam niet veel uit aangezien een gesprek voeren toen voor mij niet haalbaar was. De lerares merkte dit ook een bood een alternatief aan. Ze stelde mij een paar vragen, waarop ik kon antwoorden. Bijvoorbeeld: Do you come to school by bus or bicycle? Zelf vond ik dit veel fijner, aangezien ik zo het antwoord kon horen en het gelijk terug kon zeggen.

Deze lerares hielp mij ook vaak bij opdrachten en toetsen, aangezien ze het zelf ook jammer vond dat ik geen ondersteuning had. Ze gaf mij vaak rond een 5 bij toetsen, zodat ik ondanks de onvoldoende toch over kon gaan. Zelf had ik ook door dat dit helemaal geen 5 waard was, aangezien ik vaak niet eens de helft van de toets wist. Ik vond het fijn dat zulke leraren er waren, die het belangrijker vonden om naar de mogelijkheden te kijken zodat ze mij alsnog konden ondersteunen, in plaats van volgens de "regeltjes" te werken. Zulke leraren zien en horen je dan ook en dan krijg je ook gelijk motivatie dat je wel iets wilt leren.