In de media zie je ons niet, waarom is dat zo?

14-01-2024

In de media

Waarom is inclusie en acceptatie ver te zoeken in de media?

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat overal rekening gehouden wordt met je diagnose, echter zijn er nog altijd genoeg platformen waar je amper ziet of waar helemaal geen rekening gehouden wordt met je diagnose.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Zelfs in het jaar 2024 is inclusie nog ver te zoeken

Als je een media platform opent, zoals Facebook, Youtube, Tiktok maar ook als je tv kijkt of naar de radio luistert, dan hoor en zie je vaak alleen maar mensen die geen diagnose hebben. Is dat dan niet raar, dat wij in het jaar 2024 leven en de maatschappij er juist voor wil zorgen dat de samenleving meer toegankelijker en inclusiever wordt? Inmiddels zijn er natuurlijk genoeg opties om mensen met een diagnose te ondersteunen, echter zie je het niet in de media gebeuren.

Vaak wordt vergeten dat je ook een leven hebt

Regelmatig zijn er natuurlijk ook speciale tv programma's voor jongeren en volwassenen met een diagnose, maar vaak gaat het dan alleen maar om de diagnose zelf. Dat je ook een leven hebt, net als ieder ander buiten je diagnose om, wordt dan vergeten. Vaak denken ze alleen maar in hokjes en gaan ze ervanuit dat, zodra je een diagnose hebt, je hierin behoort en dat elke diagnose ook gelijk is. Ze willen namelijk vaak alleen maar zien wat ze willen zien.

Krijgen wij zo wel een kans?

Stel je nou voor dat er een vacature komt voor bijvoorbeeld een presentatrice voor het nieuws op Tiktok. Een jonge vrouw wordt voor een kennismakingsgesprek uitgenodigd en is erg sociaal, communicatief en komt leuk over, echter heeft ze een spraakstoornis. Zou je haar dan één kans geven of? Door middel van een ondertiteling is ze goed te volgen en is dit ook haalbaar. Tegenwoordig zijn er genoeg hulpmiddelen die zoiets mogelijk maken. Is dit dan ook nog te risicovol?

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Waarom wordt er geen rekening gehouden, als je een communicatieprobleem hebt?

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.