Jarig

29-06-2022

Eindelijk was de dag gekomen en werd ik 12 jaar oud, wat heb ik daar lang naar uitgekeken. Heerlijk na de zomervakantie gelijk naar klas 1 van het voortgezet onderwijs, daar was ik ook echt aan toe. De basisschool met de leraren en mijn klasgenoten achter mij laten, nog alleen de eindmusical en dan zat het erop. Natuurlijk ging ik wel sommige leraren die mij ook met mijn verbale dyspraxie geholpen hebben missen, maar over het algemeen niet. Al helemaal niet mijn klasgenootjes die niet met mij wilden samenwerken, want ik begreep het volgens hun toch niet.

Uiteindelijk had ik de keuze gemaakt naar welk vmbo ik wilde gaan. Het werd school 1. Het was een kleine school, weinig klaslokalen, leraren en geen grote kantine. Het extra gesprek dat we hadden met de coördinator leerlingenondersteuning, aangezien ik toch wel wat heb, beviel ook goed. Hij wilde wel meedenken voor eventuele aanpassingen en ze stonden helemaal voor mij open en wilden mij graag hebben.

Hun boden helaas de leerweg vmbo GL, wat gemengde leerweg betekend, niet aan. Dit was mijn standaardscore op de eindtoets. De gemengde leerweg is een combinatie van theoretisch en ook praktisch onderwijs. Wel hadden ze de leerweg Kader en TL (theoretische leerweg). De leerweg vmbo GL valt tussen Kader en TL in en niet elke school bied die richting aan. 

Bij mij was het zo dat de eerste 2 jaar een gecombineerde leerweg was. Je werd zowel op Kader als TL op de toetsen beoordeeld. Na die 2 jaar kon je dan kijken welke leerweg je met je cijfers op kon gaan. Dat vond ik toen een hele fijn idee, omdat je zo precies per vak kon kijken waar je het TL niveau voor had en waar het Kader niveau. Zo kon je op een latere tijd nog de keuze maken met welke leerweg je je examen wilde gaan doen.