Meedoen met de maatschappij

05-11-2023

Meedoen met de maatschappij

Hoe gaat de maatschappij ermee om, als je een diagnose hebt?

Dat is natuurlijk iets wat iedereen graag wil, maar voor mensen met een diagnose zoals een taalontwikkelingsstoornis, is dat iets wat lastig kan zijn.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Over de finish kom je niet

De één heeft hier meer moeite mee dan de ander. Wel hebben ze gemeen dat iedereen over verschillende hindernissen heen moet komen, voordat je de finish kunt halen. Je hebt echt alles gegeven en er hard voor gevochten en dan, dan ben je bijna bij de finish maar over de streep kom je niet omdat je een taal-/spraakstoornis hebt wat haast niemand kent. 

Werken met een diagnose

Elke dag is het maar weer vechten. Vechten om überhaupt zover te kunnen komen en dan moet je ook nog eens blijven vechten om te laten zien dat je niet alleen maar je diagnose bent, maar ook wie je eigenlijk bent. Hiervoor zijn er natuurlijk ook verschillende werkplekken die het voor mij gemakkelijker zouden kunnen maken, maar in mijn geval vind ik dat ik hier niet thuis in hoor. De wereld is inderdaad heel hard en je moet er net tegen kunnen.

Waarom het zo moeilijk maken?

Er zijn namelijk nog steeds genoeg mensen, bedrijven en werkgevers die mij de kans niet eens willen geven en gelijk stenen in mijn weg willen leggen als ze horen dat ik een taal-/spraakstoornis heb. Ze willen er een stempel op zetten, alsof ik als het ware mijn verstand heb verloren en gehandicapt in hun ogen ben.

"En dat alles alleen, omdat ik een diagnose heb!"

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.