Studietoeslag...

11-06-2023

Studietoeslag

Wist je dat als je een diagnose hebt, je ook recht hebt op studietoeslag?

Studietoeslag is een toeslag voor studenten met een diagnose, die niet naast hun studie kunnen bijverdienen. Dit betekent dat je dit bedrag kunt houden en gebruiken waarvoor je zelf wilt. Dit is dus een gift en gรฉรฉn lening.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Voorwaarden

Voorheen was het namelijk zo, dat je ๐ž๐ž๐ซ๐ฌ๐ญ in het ๐๐จ๐ž๐ฅ๐ ๐ซ๐จ๐ž๐ฉ๐ซ๐ž๐ ๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ moest staan en ๐๐š๐ง kon je pas een ๐š๐š๐ง๐ฏ๐ซ๐š๐š๐  voor studietoeslag doen. Sinds de ๐ฐ๐ข๐ฃ๐ณ๐ข๐ ๐ข๐ง๐  van 1 april 2022, is dit echter in zijn ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐๐ž๐ž๐ฅ aangepast. Nu hoef je niet meer in het doelgroepregister te staan. 

De hoofdzakelijkste voorwaarden zijn dat: 

  • je studiefinanciering of tegemoetkoming voor scholieren ontvangt. 
  • je een diagnose hebt, waardoor je niets kunt bijverdienen naast je studie. 

De studietoeslag vervangt namelijk bijverdiensten, wat de meeste studenten met hun bijbaantje verdienen. Daarom verschilt de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie, net zoals bij het wettelijk minimumjeugdloon. Deze bedragen worden ieder halfjaar aangepast. 

Er zijn een hoop studenten die wel willen werken

Natuurlijk zijn er ๐ฏ๐ž๐ž๐ฅ ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ง met een beperking die wel graag zouden willen werken maar waarbij het ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฅ๐ฎ๐ค๐ญ of ze het niet ๐š๐š๐ง ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง naast hun studie, dan vind ik dit een hele ๐ฆ๐จ๐จ๐ข๐ž ๐จ๐ฉ๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฌ๐ข๐ง๐ . 

*PS: je kunt studietoeslag met terugwerkende kracht tot 1 april 2022 bij je gemeente aanvragen. Wel moet je dan duidelijk op de aanvraag vermelden dat je het met terugwerkende kracht wilt aanvragen, anders wordt het pas op de dag van de aanvraag toegekend. Stel je studeerde al voor of na 1 april 2022 en je hebt een diagnose, dan zou ik het zeker aanvragen!*

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij รผberhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.