Studietoeslag...

11-06-2023

Studietoeslag

Studietoeslag

Wist je dat als je de diagnose taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, je ook recht hebt op studietoeslag? 

Studietoeslag is een toeslag voor studenten met een diagnose, die niet naast hun studie kunnen bijverdienen. Dit betekent dat je dit bedrag kunt houden en gebruiken waarvoor je zelf wilt. Dit is dus een gift en géén lening.

Wat is het?

Studenten hebben meestal naast hun studie een bijbaantje, maar voor studenten met een taalontwikkelingsstoornis is dat vaak niet haalbaar.

Ze hebben na schooltijd een te vol hoofd, stress of tijdsbelasting die de studie met zich meebrengt, om daarnaast ook nog te kunnen werken.

Naast mijn studie kan ik niet bijverdienen

Zelf kan ik door mijn taalontwikkelingsstoornis naast mijn studie niet bijverdienen. In het verleden heb ik daarom ook nog nooit een bijbaantje gehad, omdat ik mij volledig wilde focussen op de opleiding en ik het anders daarnaast veel te druk zou worden. TOS heeft niet alleen te maken met de spraak/taal, maar ook met de verwerking. Heel eerlijk ergens moet je toch ook eens een voordeel hebben, dat je een officiële diagnose hebt.

Voorwaarden

 • Je bent 15 jaar of ouder.
 • Je ontvang studiefinanciering of een tegemoetkoming voor scholieren (ook geldig voor VSO).
 • Door een beperking kun je niet werken naast je studie.
 • Je hebt geen recht op een Wajong-uitkering.
 • Verder heb je geen inkomsten uit werk, met uitzondering van stagevergoeding.

Er zijn een hoop studenten die wel willen werken

Natuurlijk zijn er veel studenten met een beperking die wel graag zouden willen werken maar waarbij het niet lukt of ze het niet aan kunnen naast hun studie, dan vind ik dit een hele mooie oplossing. Helaas is dit iets wat landelijk niet zo bekend is en daarom wil ik dit graag delen, aangezien wij hier zeker ook gebruik van kunnen maken.

Hoogte studietoeslag

De hoogte van de studietoeslag is per leeftijdscategorie onderverdeeld:

 • 21-jarigen en ouder: €328,59
 • 20-jarigen: €262,87
 • 19-jarigen: €197,15
 • 18-jarigen: €164,30
 • 17-jarigen: €129,79
 • 16-jarigen: €113,36
 • 15-jarigen: €98,58

*Deze bedragen zijn van jan. 2023 en worden ieder halfjaar aangepast.

Ontvang je stagevergoeding, dan mag je de eerste €197,15 per maand houden. Als je meer ontvangt, dan wordt het merendeel hiervan van de studietoeslag afgetrokken.

Studietoeslag kun je in de gemeente waar je woont aanvragen. Lees op de website van je gemeente hoe je de studietoeslag aanvraagt.

*PS: je kunt studietoeslag met terugwerkende kracht tot 1 april 2022 bij je gemeente aanvragen. Wel moet je dan duidelijk op de aanvraag vermelden dat je het met terugwerkende kracht wilt aanvragen, anders wordt het pas op de dag van de aanvraag toegekend. Stel je studeerde al voor of na 1 april 2022 en je hebt een diagnose, dan zou ik het zeker aanvragen!*

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Wist je dat als je de diagnose taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, je ook recht hebt op studietoeslag?

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.