Wat is de Drie-Minuten-Toets

15-09-2021

De Drie-Minuten-Toets (DMT) is een Cito-toets en laat zien hoe goed je bent in technisch lezen. Bij technisch lezen moet je letters koppelen aan klanken, zodat je woorden kan herkennen. De toets maakt onderdeel uit van het leerlingvolgsysteem. De leerkracht houdt met de DMT de voortgang in de gaten. Twee keer per jaar neemt de leerkracht de DMT af.

Uit de DMT komt snel en duidelijk naar voren welke klanken, of combinatie van klanken, je nog niet voldoende snel herkent. Vervolgens kunnen er dan gerichte oefeningen worden gedaan met die woorden.

Een lage score op de DMT hoeft ook niet automatisch te betekenen dat je slecht bent in technisch lezen. Het kan ook zijn dat je moeite hebt om je te concentreren op losse woordjes. Of misschien praat je minder snel dan andere kinderen, of articuleert je niet duidelijk genoeg.

Op de leeskaarten staan tegenwoordig vijftien rijtjes van tien woorden. Vroeger stonden die woorden in oplopend niveau van moeilijkheid, maar sinds de introductie van nieuwe leeskaarten is elk rijtje even moeilijk. Van elk niveau zijn er drie verschillende varianten, zodat de kinderen de woorden niet uit hun hoofd kunnen leren.