Werken met TOS...

08-10-2023

Werken met TOS

Hoe gaat nou eigenlijk het werken als je verbale dyspraxie/TOS hebt?

Regelmatig komt het nog voor dat ik de kans überhaupt niet krijg om aan de slag te gaan. In mijn cv benoem ik namelijk nooit dat ik een taal/spraakstoornis heb, want ik bén niet de taal/spraakstoornis. Ik ben een persoon die functioneert en die een taal/spraakstoornis heeft en dat is vaak iets wat werkgevers niet willen zien.

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

1-0 achter zou staan

In plaats van dit te vermelden, zodat ik al 1-0 achter zou staan, publiceer ik een foto in mijn cv. Voor de één klinkt dit misschien gek, maar voor mij dit erg van belang. Zo heb ik niet alleen een herkenningspunt, maar het bedrijf waarvoor ik solliciteer ook.

Attendeert

Tijdens zo een gesprek komt er altijd wel ter sprake dat ik wat "anders" praat, want zodra ik begin te praten hoor je het en dat is natuurlijk ook logisch. Zelf vind ik het namelijk niet storend als iemand mij hierop attendeert, want je hebt het nou eenmaal en kunt het niet verbergen. 

Werkgevers bevooroordeeld

Helaas zijn er nu nog steeds bedrijven en werkgevers die mijn taal/spraakstoornis als een handicap zien. Ze bieden mij dan vaak aan dat ik een regeling aan moet vragen, bijvoorbeeld extra geld als ze iemand met een handicap in dienst nemen. Ook zien ze mij vaak als iemand met een arbeidsbeperking en dat terwijl ik zonder ondersteuning in de maatschappij mee kan doen. Ik krijg namelijk vaak het gevoel dat ze juist willen dat je een regeling aanvraagt, omdat je dan de stempel krijgt, wat in hun ogen ook de juiste is en daar ben ik het niet mee eens!

Aan de slag

Ondanks dat ik een diagnose heb, betekend het niet dat ik niet bij een "reguliere" werkgever aan de slag zou kunnen gaan. Ik wil graag laten zien wie Jessica is ondanks mijn taal/spraakstoornis, in plaats van dat werkgevers alleen kijken naar iemands diagnose en daarvan willen profiteren. Prik daar dan maar één werkgever uit die jou die kans wil geven en niet van jou wil profiteren!

PS: dit is gebaseerd op mijn eigen mening. Andere jongeren en volwassenen met dezelfde diagnose kijken hier misschien heel anders naar.

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.