Oefenen met de letters uit mijn naam

13-10-2021

We oefenden ook veel met de letter /j/, omdat ik die als een /l/ uitsprak. We hebben veel geoefend met woorden waar je een /j/ achter hoord, maar die er niet staat. Zoals:

  • Kraai (e) - kraaj,
  • Draai (e) - draai,
  • Haai (e) - haaj,
  • Kooi (e) - kooj

Ik moest dan achter het woord in mijn hoofd een j plakken om ze goed uit te kunnen spreken. Het heeft ongeveer +/- 1 jaar geduurd voordat ik de /j/ op de juiste manier kon zeggen en het ook geautomatiseerd was.

Ik heb nu geen moeite meer om de volgende woorden goed in een zin te gebruiken: omdat, maar, daarna, behalve, zodat, wanneer, toch en voordat. Wel is het zo dat ik af en toe de komma vergeet. Ik vergeet ook of ik de komma voor het woord of na het woord moet plaatsen. Daar ben ik nog steeds elke dag mee aan het oefenen en het gaat steeds beter.

De letter /s/ spreek ik nog steeds langs de zijkant van mijn wangen uit ipv door het midden van mijn mond. Zelf merk ik dat ook. Dat is een van de letters die ik nog steeds niet goed kan uitspreken, waardoor je goed mijn verbale dyspraxie hoort.

Wat betreft de letters /j/ die spreek ik bijna altijd goed uit en is goed geautomatiseerd bij mij. Behalve als ik moe ben, dan komt het af en toe nog voor dat ik een /l/ zeg i.p.v. een /j/.