Zwemmen

28-07-2021

Vandaag heb ik het over het thema zwemmen, want dat thema kan natuurlijk niet ontbreken. Zelf ben ik met zwemles begonnen toen ik ongeveer 4 jaar oud was, dat was in 2004. Veel weet ik er niet meer van. Ik ging wel altijd mee om te kijken als mijn zus zwemles had. Zelf wou ik al veel eerder leren zwemmen maar ik was toen nog te klein.

De eerste 3 tot 4 zwemlessen dreef ik alleen in het water met bandjes om. Ik ging niet zwemmen maar keek alleen maar om mij heen. Misschien om te kijken hoe het moest omdat ik niet goed kon communiceren, of omdat het zo groot was. Misschien kwam het ook doordat als de bad juf mij wat vroeg om wat te doen, dat ik het dan niet begreep. De juf liet mij toen ook met rust.

Na die paar keer zwemles ging ik ook langzamerhand, net als de rest, zwemmen en oefenen. Ik deed heel erg mijn best en mocht toen gaan proefzwemmen voor diploma A. Die was voldoende dus mocht ik toen die week erop afzwemmen. Wel had ik een briefje mee gekregen dat ik, voordat ik ging afzwemmen, nog een uurtje alleen kon komen om nog extra goed te oefenen. Het afzwemmen ging hardstikke goed. Ik heb toen diploma A net nog voor mijn 6de verjaardag gekregen. Daarna volgde al gauw het afzwemmen voor B.

Eigenlijk was ik zelf al helemaal klaar met het zwemmen en wou ik niet meer voor C gaan. Mijn zus ging wel voor diploma C en zij zou dan meer dan ik kunnen, maar ik wou dat ook allemaal kunnen, dus ben ik ook met zwemles door gegaan. Het waren immers nog maar een paar lessen. Ik was met 7 1/2 jaar klaar met het behalen van mijn ABC diploma's.

Zelf zat ik niet op een speciale zwemeducatie. Nu zwem ik af en toe nog, en vind het wel leuk om te doen, maar het blijft lastig. 

*Naast mijn verbale dyspraxie heb ik ook de diagnose motorische dyspraxie ook wel DCD genoemd. DCD staat in het Engels voor Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald coördinatie- ontwikkelingsstoornis. Hierdoor heb ik zelf, vooral vroeger problemen gehad met fietsen en zwemmen, aangezien hier alles gericht is op de motoriek.*