Wat zijn nou mijn diagnoses

17-12-2022

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Deze vraag krijg ik regelmatig en dat is natuurlijk ook begrijpelijk, aangezien ik over van alles en nog wat praat. Zelf is dit wel een gevoelig onderwerp, maar ik vind het ook belangrijk om dit eenmalig te delen.

  • Verbale ontwikkelingsdyspraxie: Deze diagnose heb ik pas op 4 jarige leeftijd van de logopediste gekregen. Na bijna 10 jaar intensieve logopedie, en 3 jaar naar het speciaal onderwijs (cluster 2) te zijn geweest, ben ik uitbehandeld. Ik ben nu op dit niveau gekomen dat het niet beter wordt en ook als ik oud ben, praat ik nog net zo.
  • DCD: De eerste kenmerken van DCD had ik al als baby. Als baby was ik erg laat met zitten en kruipen. Gemiddeld kan een baby met 6 maanden al zitten, echter kon ik dat toen nog niet. Iemand moest een hand in mijn rug zetten, anders viel ik om. Zo duurde het fietsen zonder steunwieltjes en zwemmen bij mij ook langer.
  • Hypermobiliteit: Op de eerste foto van mijn geboorte kon je al zien dat ik hypermobiel ben. Daar had ik mijn vingers al raar gekromd. In het begin viel dit natuurlijk niet gelijk op, maar achteraf was dit al een van de eerste kenmerken. In het dagelijks leven heb ik vooral last van mijn knieën.
  • Hyperhidrosis: Dat heb ik al vanaf kleins af aan. Bij mij is het vaak zo dat ik er last van krijg als ik in een stresssituatie kom, bijvoorbeeld met het sporten of als ik met iets nieuws begin. Dan voel ik een soort kriebel opkomen en dan volgt een regendouche (mijn zweethanden), dat kan dan enige tijd aanhouden voordat het weer weggaat.
  • Dermatillomanie: Dat doe ik al sinds kleins af aan. Meestal krab ik aan muggenbulten of puistjes, vooral in de zomer is dermatillomanie bij mij heel erg aanwezig. Als ik eenmaal eraan begin, dan blijf ik doorkrabben aan de plekken. Er ontstaan wondjes en vaak infecties, wat een logisch gevolg is. In het dagelijks leven heb ik hierdoor vooral veel littekens op mijn benen.