Jessica and her verbal dyspraxia

Verhalen

Persoonlijke verhalen rondom TOS

Als jong volwassene met een taal-/spraakstoornis is het al lastig genoeg, om mee te kunnen komen in de maatschappij. Dan heb je een leeftijd bereikt, waar de deuren voor je wagenwijd openstaan, echter je diagnose houdt je tegen. In deze huidige tijd zijn er nog steeds genoeg werkgevers en mensen, die discrimineren vanwege je diagnose en vinden dat je gehandicapt bent. Ik heb hierover een hele andere mening en daarom vind ik het ook belangrijk, om mijn kant van mijn verhaal te laten horen. Lees en hoor hieronder de verschillende onderwerpen waar ik al over geschreven heb.

Jessica (24) heeft een taal-/spraakstoornis en ondanks deze hindernissen heeft ze ervoor gekozen om een hospitality opleiding te volgen. "Ik ben erg sociaal en werk graag met mensen samen, waarom zou ik dan hier niet voor hebben gekozen, alleen omdat ik TOS heb?!".

Jessica Huttinga (23) heeft zelf een taal-/spraakstoornis en was altijd te goed voor het speciaal onderwijs, echter werd door de jaren heen het reguliere onderwijs als niet haalbaar gezien. Passend onderwijs is dus niet passend en niet voor iedere student geschikt die ondersteuning benodigd.

Jessica (23) heeft de diagnose verbale ontwikkelingsdyspraxie, wat onder een taalontwikkelingsstoornis (TOS) valt. Beide diagnoses nog zo onbekend en dat terwijl dit een groot impact heeft op je leven. "Ik wil graag het onzichtbare ook zichtbaar maken, aangezien het hebben van een diagnose niks verkeerds is".

Jessica (23) heeft zelf een taal-/spraakstoornis en wil het taboe van een perfect plaatje doorbreken. "Het perfecte plaatje wat je meestal ziet, bestaat in werkelijkheid helemaal niet. Zodra je een diagnose hebt, krijg ik het gevoel dat je beter stil kunt zijn, want anders ben je raar en anders."

Voor wereld TOS dag heeft mijn moeder zich opengesteld om een exclusief en persoonlijk interview te geven, aangezien het hebben van een dochter met een taal/spraakstoornis natuurlijk ook niet altijd makkelijk is geweest. Ik heb mijn moeder 10 vragen gesteld en hoe ze dit ervaren heeft, dat alles lees je hier!

Dat is natuurlijk ook een vraag die ik graag wil beantwoorden. Als je bij de front- en backoffice staat, dan ben je natuurlijk het visitekaartje van een bedrijf.

Discriminatie komt veel voor. Misschien denk je hierbij eerder aan nationaliteit, geslacht of leeftijd. Ik noem er maar een paar op, maar wist je dat er ook gediscrimineerd wordt op grond van alleen één diagnose?

Om heel eerlijk te zijn, is het hebben van een onzichtbare beperking niet altijd even makkelijk. Mensen zien niet direct aan je dat je iets hebt, omdat natuurlijk niet elke beperking zichtbaar is en juist daar zit ook vaak de fout in. Als mensen je beperking zien, dan kunnen ze hiermee rekening houden of hebben er gelijk een mening over...

Deze vraag heb ik al heel vaak gekregen of verbale dyspraxie een stoornis , beperking , handicap of toch een ziekte is. Velen vragen mij vaak of ik een ziekte of een handicap heb. Ja serieus de vraag: of mijn ziekte te genezen is. Ehh nee, het is een spraakstoornis die ik sinds mijn geboorte heb.