Het UWV

07-05-2025

Toen de gemeente vroeg of ik bij het UWV bekend was, was het antwoord "nee". Geen probleem dacht ik, totdat mijn werkcoach begon over een loonwaardebepaling. Volgens haar zou ik niet in staat zijn om het minimumloon te kunnen verdienen. Daarom stelde ze voor om een meting te laten doen, waardoor werkgevers LKS voor mij zouden kunnen krijgen.

Daar bleef het echter niet bij. Ze begon ook over een Wajong-uitkering (als je voor je 18de een handicap hebt en duurzaam geen arbeidsvermogen bezit), hoewel ze dacht dat deze aanvraag afgewezen zou worden. Ze had niet benoemd dat ik al door de aanvraag automatisch in het doelgroepregister zou komen. Als ik de Wajong had aangevraagd, moest ik mijn diagnose bestempelen als een handicap. Iets waar ik mij niet in herken. Voor haar was het duidelijk: vóór de wetswijziging in 2015 had ik de Wajong probleemloos gekregen. Nu niet meer. Haar advies? Met een jobcoach alsnog proberen in het doelgroepregister te komen.

Maar ik voelde weerstand. Toen ze vroeg waarom ik geen behoefte had aan een test bij het UWV, vertelde ik haar eerlijk: "Omdat ik het in de praktijk gewoon red." Ik kan vragen stellen als ik iets niet begrijp, ik communiceer met collega's, ik leer snel en werk graag zelfstandig. Ik zie mezelf niet als iemand die constant begeleiding nodig heeft. Waarom dan wel zo'n label opplakken?

Wij bespraken ook andere opties: beschut werk (als je niet zelfstandig kunnen werken bij een "gewone" werkgever, zelfs niet met extra begeleiding), of een proefplaatsing via de praktijkroute om ervaring op te doen en certificaten te behalen. Maar ook daar weer: het zou via het UWV lopen. Alles kwam neer op 'onderzoeken', 'inschatten wat ik niet zou kunnen' en dit zou tot een opname in het doelgroepregister leiden. Telkens werd het mooier gepresenteerd dan het zou zijn.

Wat mij niet losliet: mijn diagnose werd zwaarder gemaakt dan hoe ik het zelf ervoer. Alsof het systeem alleen wil zien wat ik níét kan, in plaats van te erkennen wat ik al heb bereikt. Alsof er geen ruimte is voor groei, alleen voor hokjes. Maar ik bén geen hokje. Ik ben iemand met ambities, talenten en een eigen tempo!

*Dit gaat over de periode van december 2022