Nee, een taalontwikkelingsstoornis komt niet alleen voor bij kinderen die thuis een andere taal spreken. TOS is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de taalontwikkeling, ongeacht of je eentalig of meertalig opgroeit.
Studietoeslag...
Studietoeslag
Wist je dat als je een diagnose hebt, je ook recht hebt op studietoeslag?
Studietoeslag is een toeslag voor studenten met een diagnose, die niet naast hun studie kunnen bijverdienen. Dit betekent dat je dit bedrag kunt houden en gebruiken waarvoor je zelf wilt. Dit is dus een gift en gรฉรฉn lening.
Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.
Voorwaarden
Voorheen was het namelijk zo, dat je ๐๐๐ซ๐ฌ๐ญ in het ๐๐จ๐๐ฅ๐ ๐ซ๐จ๐๐ฉ๐ซ๐๐ ๐ข๐ฌ๐ญ๐๐ซ moest staan en ๐๐๐ง kon je pas een ๐๐๐ง๐ฏ๐ซ๐๐๐ voor studietoeslag doen. Sinds de ๐ฐ๐ข๐ฃ๐ณ๐ข๐ ๐ข๐ง๐ van 1 april 2022, is dit echter in zijn ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐๐๐๐ฅ aangepast. Nu hoef je niet meer in het doelgroepregister te staan.
De hoofdzakelijkste voorwaarden zijn dat:
- je studiefinanciering of tegemoetkoming voor scholieren ontvangt.
- je een diagnose hebt, waardoor je niets kunt bijverdienen naast je studie.
De studietoeslag vervangt namelijk bijverdiensten, wat de meeste studenten met hun bijbaantje verdienen. Daarom verschilt de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie, net zoals bij het wettelijk minimumjeugdloon. Deze bedragen worden ieder halfjaar aangepast.
Er zijn een hoop studenten die wel willen werken
Natuurlijk zijn er ๐ฏ๐๐๐ฅ ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐๐๐ง๐ญ๐๐ง met een beperking die wel graag zouden willen werken maar waarbij het ๐ง๐ข๐๐ญ ๐ฅ๐ฎ๐ค๐ญ of ze het niet ๐๐๐ง ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐๐ง naast hun studie, dan vind ik dit een hele ๐ฆ๐จ๐จ๐ข๐ ๐จ๐ฉ๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฌ๐ข๐ง๐ .
*PS: je kunt studietoeslag met terugwerkende kracht tot 1 april 2022 bij je gemeente aanvragen. Wel moet je dan duidelijk op de aanvraag vermelden dat je het met terugwerkende kracht wilt aanvragen, anders wordt het pas op de dag van de aanvraag toegekend. Stel je studeerde al voor of na 1 april 2022 en je hebt een diagnose, dan zou ik het zeker aanvragen!*
Hallo ik ben Jessica!
Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij รผberhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.
Gerelateerde blogberichten
Hier heb je misschien ook interesse in:
Dit is een duidelijke vraag, maar het antwoord is: NEE. TOS verdwijnt niet naarmate een kind ouder wordt. Hoewel kinderen met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, zeker vooruitgang kunnen boeken, blijft de diagnose aanwezig. TOS is een levenslange, 'onzichtbare' diagnose die invloed kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals...
Volg je mij al op sociale media?
Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.