Extra ondersteuning...

06-07-2023

Extra ondersteuning

Welke ondersteuning kun je krijgen in het VMBO en het MBO?

Voor studenten met een diagnose is het vaak niet vanzelfsprekend dat ze kunnen studeren zonder ondersteuning. Voor deze studenten bestaan er verschillende brochures van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en het Simea bestand. In deze brochures staan de voorzieningen en aanpassingen die je aan kunt vragen, voor zowel toetsen als voor het examen. 

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Faciliteitenpas

Als je een officiรซle ๐๐ข๐š๐ ๐ง๐จ๐ฌ๐ž hebt, dan kun je aan de hand van je diagnose op ๐ฌ๐œ๐ก๐จ๐จ๐ฅ een ๐Ÿ๐š๐œ๐ข๐ฅ๐ข๐ญ๐ž๐ข๐ญ๐ž๐ง๐ฉ๐š๐ฌ aanvragen. In de faciliteitenpas staat vaak de standaard facilitering. 

In mijn geval: 

  • Extra tijd bij alle toetsen, opdrachten en examens 
  • Toestaan gebruik verklanking/spraaksynthese bij toetsen, opdrachten en examens 

Mocht dit ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฏ๐จ๐ฅ๐๐จ๐ž๐ง๐๐ž zijn, dan kun je aan de hand van het simea bestand ook nog ๐ž๐ฑ๐ญ๐ซ๐š ๐š๐š๐ง๐ฉ๐š๐ฌ๐ฌ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง aanvragen. Dit wordt dan verstuurd naar de orthopedagoog van de school en deze beslist dan of je naast de standaard facilitering ook gebruik mag maken van de andere ondersteuningsmogelijkheden. 

Welke ondersteuning krijg ik?

De extra ondersteuning die ๐›๐ข๐ฃ ๐ฆ๐ข๐ฃ is ๐ ๐จ๐ž๐๐ ๐ž๐ค๐ž๐ฎ๐ซ๐ betreft onder andere:

  •  Geen beoordeling op spelfouten/zinsbouw 
  • Aangepaste beoordeling omschrijving van begrippen i.v.m. woordvindingsproblemen 
  •  Extra tijd voor verwoording 
  • Niet beoordelen op tempo 
  • Visuele/tekstuele ondersteuning 

Het mooiste hieraan vind ik, dat deze ๐Ÿ๐š๐œ๐ข๐ฅ๐ข๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  ๐›๐ฅ๐ข๐ฃ๐ฏ๐ž๐ง๐ is en geldig blijft ๐ณ๐จ๐ฅ๐š๐ง๐  ๐ฃ๐ž ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐๐ž๐ž๐ซ๐ญ. 

*PS: ik vertel hier vanuit mijn eigen perspectief. Het kan natuurlijk zijn dat, ondanks je diagnose, je andere of helemaal geen facilitering krijgt.*

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij รผberhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.  

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.