Jessica and her verbal dyspraxia

Waarom?

Zelf ben ik iemand die het beste leert, als ik het visueel zie. Bijvoorbeeld: maak ik liever aantekeningen op een collegeblok in plaats van achter de laptop of heb ik in plaats van een digitale agenda, liever een papieren agenda en zo zijn er nog wel meer dingen. Nu viel mij alleen op, dat er niet zoiets was voor het mbo. Je kunt natuurlijk wel ondersteuning vanuit het simea bestand krijgen of hulp van een ambulante begeleider vanuit het cluster 2 onderwijs, maar wat nou als dat niet genoeg is of het helpt niet... Daar stootte ik ook tegenaan, want een opdracht of een verslag maken moet je in principe helemaal zelf doen. Dan heb je ook de vraag waar start je en juist daarom heb ik deze pictogrammen gemaakt. Ik miste namelijk een soort hulpmiddel waardoor verslagen maken of een opdracht voor mij gemakkelijker werden. 


Wie helpt het?

Deze wie, wat, waar pictogrammen helpen jongeren, maar zeker ook volwassene met TOS om bijvoorbeeld opdrachten of verslagen te eenvoudigen. De meeste leerlingen vinden het lastig om een verhaal te schrijven of een verslag te maken. Dan stellen ze het vaak uit of weten ze niet waar ze moeten beginnen. Juist daarom heb ik deze pictogrammen gemaakt. Aan de hand van deze wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe pictogrammen, maak je het voor de leerling visueel en dit kun je voor zowat alles inzetten. Persoonlijk werd aan de hand van deze pictogrammen opdrachten en verslagen voor mij makkelijker en dat wil ik graag delen.


Wat ontvang je?

  • Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe pictogrammen
  • Voorbeeld opdracht
  • Invulblad
  • Uitwerkblad

De voorbeeld opdracht heb ik er puur bij gedaan, om te laten zien hoe je het in de praktijk over kunt laten brengen. Deze pictogrammen zijn overal inzetbaar en zeer functioneel.

*PS: print, lamineer en knip de pictogrammen zelf uit voor meermaals gebruik.