Acceptatie...

15-04-2023

Acceptatie

Hoe leer je omgaan met TOS en het accepteren hiervan?

Accepteren dat je verbale ontwikkelingsdyspraxie/ taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt is eigenlijk best een ding. Vroeg of laat realiseer je je dat je toch net even anders bent dan je klasgenoten en dan komt er ook nog eens de puberteit bij. Voor mij was dat natuurlijk ook niet even makkelijk. 

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Realiteit met TOS

Toen ik een jaar of 9/10 was, ging ik toch merken dat ik anders was en hierdoor werd ik vaak verlegen. In de ๐ฉ๐ฎ๐›๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ข๐ญ was ik vooral erg ๐ ๐ž๐Ÿ๐ซ๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ž๐ž๐ซ๐ en had ik thuis vaak woede uitbarstingen, omdat ik zo erg mijn best deed om verstaanbaar te praten maar vaak waren de woorden of zinnen dan toch nรฉt niet duidelijk genoeg. In de puberteit had ik best een ๐ก๐ž๐ค๐ž๐ฅ aan mijn verbale dyspraxie, omdat je je ๐ซ๐ž๐š๐ฅ๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ๐ญ dat je het altijd zult blijven houden en het nooit weg zal gaan. Dan begin je natuurlijk ook aan ๐ฃ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ te ๐ญ๐ฐ๐ข๐ฃ๐Ÿ๐ž๐ฅ๐ž๐ง, zo van: waarom heb ik dat nou, hoe ziet de toekomst eruit, krijg ik wel vrienden, kan ik later ook meekomen in de maatschappij etc. Al deze vragen heb je dan en dat is natuurlijk ook ๐›๐ž๐ ๐ซ๐ข๐ฃ๐ฉ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค. 

Ervaringen delen

Sinds ik begonnen ben om ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐š๐š๐ฅ op sociale media te ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง, merk ik dat mij dat best ๐ ๐ž๐ก๐จ๐ฅ๐ฉ๐ž๐ง heeft om het te leren ๐š๐œ๐œ๐ž๐ฉ๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐ง. Van een verlegen meisje die liever niet praat dan wel, naar een meisje die veel zelfverzekerder in de schoenen staat en die er ook mag zijn. Mijn motto is een beetje geworden: heb schijt aan wat mensen van je vinden of denken, want zo of zo kun je het toch niet voor iedereen perfect doen. Er zullen altijd mensen zijn die naar je omkijken als je praat, maar dat hoort er nou eenmaal bij en dat moet je ook accepteren. 

Uiteindelijk is het wel een ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž ๐ฐ๐ž๐  geweest, maar ik heb ๐ ๐ž๐š๐œ๐œ๐ž๐ฉ๐ญ๐ž๐ž๐ซ๐ dat het nu eenmaal zo is en ik denk dat dat het ๐›๐ž๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ซ๐ข๐ฃ๐ค๐ฌ๐ญ๐ž is. Het is namelijk wel iets wat er voor de rest van je leven bij je blijft en als je het niet kunt accepteren, dan vind ik dat je het voor jezelf alsmaar moeilijker maakt. 

Heb jij je VOD/TOS geaccepteerd? Zo ja, wat hielp jou daarbij? Zo nee, wat maakt dat het voor jou (nog) niet lukt? Deel je ervaringen en adviezen.

Hallo, ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij รผberhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Hoezo is dit zo als je TOS hebt? Inmiddels heb ik een leeftijd bereikt waarin werken ook steeds relevanter wordt. Waar wil ik aan de slag, in welke functie en bij welk bedrijf? Allemaal vragen waar ik het antwoord nog steeds niet op weet.

Het idee achter mijn eerste post, was dat ik in een paar maanden tijd mijn verhaal wilde vertellen. Ik was het zat om telkens maar weer in iemands anders ogen het 'probleem' kind te zijn. Dit begon al vanaf groep 5 op het reguliere onderwijs. Ik was namelijk 'te goed' geworden voor het cluster 2 onderwijs en moest terug naar...

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.