Acceptatie...
Acceptatie
Hoe leer je omgaan met TOS en het accepteren hiervan?
Accepteren dat je verbale ontwikkelingsdyspraxie/ taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt is eigenlijk best een ding. Vroeg of laat realiseer je je dat je toch net even anders bent dan je klasgenoten en dan komt er ook nog eens de puberteit bij. Voor mij was dat natuurlijk ook niet even makkelijk.
Praat erover wat het met je doet
Als je een taal/spraakstoornis hebt, dan kan dat veel met je doen. Dan is het natuurlijk heel begrijpelijk als je hierover wilt gaan praten en wilt delen wat het met je doet of hoe je je voelt. Maar hoe doe je dat?
Voor kinderen en jongeren bestaan er verschillende groepen:
- SpraakSaam is een vereniging voor en door jongeren met TOS 12+
- TosKoploper doet participatief actieonderzoek door middel van fysieke en online bijeenkomsten 18+
Voor ouders bestaan er verstaan er verschillende Facebookgroepen:
Leer het te accepteren
Vroeg of laat merk je dat je toch nét even wat anders bent, dan de anderen. Ook realiseer je je dat je voor de rest van je leven een taal/spraakstoornis zult hebben en het nooit weg zal gaan. Dan begin je ook aan jezelf te twijfelen en dat is natuurlijk ook logisch.
Leer het los te laten
Als je continu blijft denken wat TOS met je doet, dan kun je het niet leren accepteren. Natuurlijk zal TOS een grote impact op je leven hebben, omdat dit niet zomaar iets is waar je zo overheen kunt groeien. Maar als je het los kunt laten, dan pas kun je het accepteren.
Je kunt niet je leven om je TOS heen bouwen, aangezien taal overal is. Wat je wel kunt doen, is er mee leren leven en persoonlijk vind ik dit ene hele andere insteek.
Heb schijt aan de rest
Dat is een beetje mijn motto geworden, want zo of zo kun je het toch niet voor iedereen perfect doen. Er zullen altijd mensen zijn die naar je omkijken als je praat, maar dat hoord er nou eenmaal bij en dat moet je ook leren accepteren.
5 tips
- Durf na te vragen, als iets onduidelijk is. Hiervan leer je alleen en navragen is menselijk.
- Zeg nee, als je iets niet wilt. Je hoeft niet alles goed te keuren als je het er niet mee eens bent.
- Accepteer dat sommige mensen misschien navragen wat je bedoelt en dat is logisch, omdat ze misschien TOS helemaal niet kennen of er nog nooit van hebben gehoord.
- Wees open en geef aan wat je benodigd, aangezien niet iedereen gelijk door heeft wat je op dat moment nodig hebt.
- Neem wel eens een risico. Bijvoorbeeld begin zelf met een gesprek of neem zelf het initiatief. Je mag ook laten zien wat er in je zit.
Hallo, ik ben Jessica!
Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.
Gerelateerde blogberichten
Hier heb je misschien ook interesse in:
Acceptatie...
Hoe leer je omgaan met TOS en het accepteren hiervan?
Volg je mij al op sociale media?
Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.