Jessica and her verbal dyspraxia

Groep 2

In deze blog berichten lees je, hoe ik mijn allereerste schooldag op het cluster 2 onderwijs heb ervaren. Wat mijn moeder van deze verandering vond, wat de Tine Marcusschool en überhaupt Kentalis is als je hier niet bekend mee bent en vertel ik wat TOS überhaupt met verbale dyspraxie te maken heeft. Dit alles en nog veel meer lees je hier!

De meeste kinderen blijven hun hele leven last houden van de gevolgen van hun taalstoornis. Ze ondervinden op latere leeftijd problemen bij de keuze van een studie of het vinden van een baan. De taal- en hieraan gerelateerde leerproblemen hebben tot gevolg dat een jong volwassene met TOS meestal laagopgeleid is. Miscommunicatie, zwakke mondelinge...

Onderwijstijd

24-03-2021

Een TOS kan veel impact hebben op het leven van een kind. Kinderen met TOS hebben een verhoogd risico op sociale, emotionele en gedragsproblemen. Ook hebben ze een verhoogd risico op lees- en leerproblemen en worden ze vaker gepest. Een kind met TOS kan problemen hebben bij het volgen van de lessen op school of moeite met het onderhouden van...

Mijn moeder heeft altijd net zo tegen mij gepraat als tegen mijn zus. Ze heeft wel de moeilijke woorden verbetert naar makkelijke woorden zodat ik ook begreep wat ze zei.

Praat een kind nog niet of heeft een kind moeite met praten of het begrijpen van taal? Het kan dan zijn dat het kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft.

Wat is TOS

06-03-2021

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking (CMB) hebben. Je kunt bij hun terecht voor onderzoek, diagnostiek, zorg en onderwijs.

De Tine Marcus is een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorverlies. Je kunt bij de Kentalis Tine Marcusschool in Groningen speciaal onderwijs (cluster 2) volgen.

Groep 2

14-02-2021

De eerste 3 kwartier bleef ze nog bij mij in de klas om te kijken hoe het ging, en zo voelde ik mij niet zo alleen. Na 3 kwartier ging mijn moeder weg. Zelf had ik dat niet door en speelde gewoon verder, maar na een tijdje zag ik dat ze weg was. Toen ging ik huilen omdat alle nieuwe...

Na de zomervakantie ben ik toen direct naar groep 2 van de Tine Marcusschool gegaan. Aangezien het een hele nieuwe school was, maakte mijn moeder het extra aantrekkelijk voor mij, doordat ik een nieuwe schooltas en lunch box met drinkbeker uit mocht zoeken. Zo had ik voor beide scholen een apart setje. Mijn moeder had namelijk geregeld dat ik elke...