Buitenlandse reis

18-05-2023

In de derde klas van het vmbo gingen wij ook op buitenlandse reis, en hoe kon het ook anders, wij met gingen met de klas naar Berlijn. Het scheelde dat mijn zus ook in de derde klas zat en zodoende was het voor mij ook makkelijker om mee te gaan. Dit kwam omdat ik anders helemaal alleen in een grote stad was, ondanks dat ik de taal beheerste, en dat was geen fijn gevoel geweest.

Op maandag kwamen wij met de bus bij het City Hostel Berlin aan. Na het installeren van de kamer maakten wij een wandeling door voormalig Ost-Berlin en 's avonds aten wij bij het Hofbräuhaus. Dinsdag kregen wij een rondleiding door het Olympiastadion, deden wij een bezoek aan het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen en 's avonds gingen wij naar de Deutsche Bundestag. Woensdag na het ontbijt reden wij naar Potsdam en maakten wij een wandeling door de tuinen van het slot Sanssouci en het Neue Palais. Vervolgens gingen wij naar het Filmpark Babelsberg en daarna naar het traditionsreiche Strandbat aan de Wannsee.

Op donderdag, de laatste dag, gingen wij naar het Technikmuseum. Daarna bezochten wij het Panorama Punkt op het hoogste puntje van de Potsdamer Plats. 's Middags hadden wij vrije tijd en hoe kon het ook anders, wij gingen shoppen bij de Alexanderplatz. 's Avonds troffen wij elkaar weer onder de Fernsehturm en aten wij in het restaurant de laatste maaltijd. Daarna gingen wij naar de disco en rond 00:30 uu zaten wij in de bus terug naar school. Rond 08:00 uur 's ochtends kwamen wij daar aan.

Ik kan mij dit nog allemaal goed herinneren, omdat wij toen een informatieboekje kregen met daarin het programma. Al met al was dit een hele toffe ervaring, maar wel een drukke week met veel indrukken.