Duitse les

07-12-2022

In de eerste klas van het vmbo hadden wij ook vreemde talen, zoals: Frans, Engels en Duits en dat is een hoop.

In het begin van de Duitse les deden we een spelletje met de lidwoorden der, die, das. We zaten in groepjes en kregen een woord. Aan de hand van dat woord moesten we zeggen of der, die of das ervoor moest komen te staan. Bijvoorbeeld had je het woord Schule. Dan moest je bedenken of het der Schule, die Schule of das Schule is.

De winnaar van elk groepje ging door naar de finale. Je hield toen een klein groepje over die tegen elkaar gingen strijden, ik zat daar ook bij. In de finale was het zo dat je voor elk goed geraden lidwoord een punt kreeg en wie de meeste punten had, had gewonnen. Uiteindelijk was ik natuurlijk de winnaar, aangezien lidwoorden raden voor mij geen probleem is. De docent had altijd een bak staan waar allemaal lekkere dingen in zaten en als je iets gewonnen had, of een goed cijfer behaalde, dan mocht je daar iets lekkers uit halen. Ik had toen een chocolade medaille gepakt. 

Aangezien ik tweetalig met Duits opgevoed ben, was de Duitse les nooit een probleem voor mij. Dat scheelt natuurlijk ook altijd met het leren, want er bleven natuurlijk genoeg vakken over waar ik wel meer moeite mee had.