Engels in het MBO

22-02-2024

In de huidige tijd speelt Engels een grote rol in de samenleving. Zo zijn er veel studenten die een opleiding volgen waarin Engels een verreist onderdeel is van het examen. Maar wat nou als je een taal-/spraakstoornis hebt, waarin je zelfs moeite hebt met je eigen moedertaal, hoe kun je dan een vreemde taal erbij leren? Er zijn nog andere opties, echter is dit vaak onder mijn niveau en dat is dan voor mij geen oplossing.

Zo was er een situatie dat ik tijdens de Engels les het boek Forrest Gump moest lezen. Als je het boek uit had, dan moest je in het Engels vertellen waar het over ging. Ik bladerde door het boek heen en wist al gelijk dat dit iets was wat voor mij onmogelijk is. Dit gaf ik ook bij mijn lerares aan en haar oplossing was dat ik i.p.v. het boek te lezen de film zonder ondertiteling moest kijken. Goed bedacht, echter niet haalbaar. Als ik iets van een film moet begrijpen, dan heb ik altijd ondertiteling nodig en vaak gaat dit zelfs nog te snel voor mij. Een film zonder ondertiteling mag van mij ook Frans of Chinees zijn, ik begrijp er zo of zo niks van.

Na een andere oplossing gevonden te hebben, moest ik maar een autobiografie van één A4-tje achter de computer maken en dat inleveren, hierop werd ik dan beoordeeld. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ik klaar was met het typen van het verhaal, deed ik alles in Google Translate en die vertaalde het voor mij in het Engels. Zo snel was het kopieer- en plakwerk gedaan en had ik mijn autobiografie in het Engels. Nog wat leuke foto's aan toegevoegd en uiteindelijk werden het twaalf A4-tjes i.p.v. één A4tje.

Nadat ik het ingeleverd had en ik het beoordelingsformulier van de lerares terug kreeg, had ik als cijfer een 10 gekregen. Een f*cking 10 op een simpele opdracht. De lerares wist dat ik alles in Google Translate had gemaakt, maar ze vond het belangrijker dat ik aan de eisen van het beoordelingsformulier voldeed, dan hoe ik het had gedaan. Heel lief natuurlijk maar achteraf gezien was dit natuurlijk een veel te makkelijke opdracht voor mij en hielp dit mij ook niet om mijn Engels beter te beheersen voor het examen. Maar zo werd er toen der tijd mee omgegaan.