Engels

09-02-2022

In groep 8 ter voorbereiding op het VMBO hebben we ook Engels gehad. Ik weet nog dat we in het begin een papier met allemaal woordjes beginnend met de letter A erop kregen. We moesten ze allemaal uit ons hoofd leren van het Nederlands naar het Engels en andersom. Die week erop kregen we dan de toets erover. Zo ging het elke week verder met een letter erbij. Op den duur kregen we een toets over alle woorden van de letters A t/m Z en andersom, omdat we die weken van te voren ook hadden geleerd.

Bij mij is het zo dat als ik iets moet leren dat ik het dan tot aan de toets onthoud. Heb ik de toets gemaakt, dan ben ik alles wat ik geleerd heb zo weer vergeten. Ik onthoud het niet langer, het maakt niet uit wat ik doe. Daarbij komt ook nog dat ik vanwege mijn verbale dyspraxie heel erg slecht in Engels ben. Iedereen moest van de leraar mee doen. Er was geen uitzondering mogelijk, daardoor stond op mijn papiertje altijd amper wat. Ik denk dat ik van de 10 woordjes er altijd maar max 4 opschreef. 

Als ik bijvoorbeeld Engelse woordjes moest leren dan sprak ik ze zo uit hoe het er stond, maar meestal was het dan niet de juiste uitspraak. Wel wist ik dan wel hoe ik het moest schrijven. De leraar sprak het met een Engels accent uit en daardoor begreep ik vaak niet wat hij zei en schreef ik het fout op. Ik weet ook nog dat de leraar altijd klassikaal zei: "Jessica" en dan het Engelse woord bijvoorbeeld "Apple". Ik verstond hem wel, maar ik wist het gewoon niet. Bij het nakijken was het voor hem ook makkelijk. Van de 10 woordjes die je niet wist of fout spelde ging er een punt vanaf. 0 fout = 10, 1 fout = 09 enz. Ik had week na week dus altijd een 1.

Echt zelfvertrouwen gaf het mij hierdoor echt niet en elke week keek ik er weer helemaal tegenop. Dat was voor mij geen eerste leuke ervaring met het vak Engels.