Extra gesprek

12-11-2023

Zelf was ik mij al een beetje aan het oriënteren of de opleiding kinderopvang niveau 3 iets voor mij zou zijn. Vanaf kleins af aan heb ik altijd al iets met kinderen gehad. Ik dacht vroeger namelijk dat alleen kinderen en ouderen, vanwege mijn taal/spraakstoornis, mij zouden verstaan en zo had ik ook de interesse in deze opleiding.

Mijn moeder en ik vonden het belangrijk om van te voren een gesprek op het MBO aan te vragen en dat hebben wij toen ook gedaan. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en moest mij toen melden bij de balie. Bij de receptie zei ik mijn "oude" achternaam en dat ik voor een gesprek voor de opleiding kom. De receptioniste keek in het systeem en vond mijn achternaam niet en vroeg of ik het nogmaals wilde herhalen. Ik zei nogmaals mijn achternaam en op den duur zei ze: "Ik vind wel de naam Huizinga". Ik zei van: "Ja, dat ben ik". Toen zei ze of ik dat niet eerder had kunnen zeggen en dat ze de docent wel zou laten weten dat ik er ben. Nou, dat was dus mijn eerste indruk van het MBO.

Tijdens het gesprek zat er een docent van de opleiding bij en iemand voor de extra begeleiding. Ze vroegen specifiek naar mijn diagnose. Ik gaf aan dat ik een taal/spraakstoornis heb en dat ik in het verleden nooit begeleiding of ondersteuning heb gehad. Ze vroegen naar de precieze reden waarom niet en wij vertelden dat ik vanaf groep 7 geen ondersteuning meer had omdat ik 'te goed' werd. Op het VMBO is er nooit naar gevraagd. Diegene van de extra begeleiding vroeg ook of ik een faciliteitenkaart heb met daarop welke ondersteuning ik benodig. Hierop vertelden wij dat ik zoiets in het verleden ook niet heb gehad en waarschijnlijk ook niet zal krijgen, aangezien verbale dyspraxie iets is wat niet bekend was.

Achteraf gezien had ik tijdens mijn gehele schoolcarrière een faciliteitenkaart kunnen krijgen, maar niemand had ons verteld dat het onder TOS valt en ik hier dus ook recht op had. De docent gaf aan dat hij de andere docenten hierover ook zou inlichten en er rekening mee gehouden zou gaan worden, mocht ik voor deze opleiding kiezen. Met een goed gevoel heb ik mij toen ingeschreven voor de opleiding kinderopvang.