Leerplicht

02-09-2023

Nadat mijn mentor aangaf dat ze contact met de leerplichtambtenaar op zou gaan nemen, zodat diegene mij dan wel even duidelijk zou maken dat ik naar school moest komen, kreeg ik daaropvolgend een uitnodiging. In de brief stond dat ze vanuit school bericht hadden gekregen dat ik in de afgelopen periode veel op school verzuimd had. Ze wilden ons (mijn moeder en mij) voor een gesprek uitnodigen om over de redenen van het verzuim te praten. Om 09:00 uur moesten wij ons toen bij de gemeente melden.

Voor het gesprek was ik helemaal niet zenuwachtig of gespannen, aangezien ik toch al wist dat zo een gesprek toch geen verandering zou brengen. Tijdens het gesprek gaf ik ook aan hoe de situatie in de klas en met mijn mentor was. De leerplichtambtenaar begreep mij volledig en gaf mij ook groot gelijk, maar dat mocht ze natuurlijk eigenlijk niet zeggen. Ze moest als leerplichtambtenaar supporten dat ik weer naar school moest gaan. Haar conclusie was uiteindelijk ook dat het niet aan mij lag, maar aan de leraren en de school zelf. Ze zou dit ook aan school terugkoppelen.

De conciërge sprak mij, de eerstvolgende keer dat ik toen weer op school kwam, ook gelijk in de gang erop aan. Hij wilde duidelijk maken dat als ik gewoon naar school was gegaan, dat ik dan ook geen gesprek met de leerplichtambtenaar hoefde te hebben. Met andere woorden, het was allemaal mijn eigen schuld dat ik het zo ver heb laten komen. Ik kon mij toen niet meer inhouden en gaf hierop duidelijk mijn mening dat ik het niet erg vond om daar naartoe te gaan. Ik zei toen ook dat de leerplichtambtenaar mij zelfs gelijk gaf en dat ze zei dat het aan de leraren en de school ligt en niet aan mij en dat met dit gesprek toch niks bereikt is. Daar stond hij dan met zijn mond vol tanden en ik kreeg geen antwoord meer terug. Mijn moeder heeft van de conciërge ook nooit een telefoontje of een appje gekregen als ik gespijbeld had en dat terwijl dat wel onder andere een van zijn taken was. Mijn moeder dacht altijd dat ik netjes naar school was gegaan, aangezien ze door school hiervan ook niet op de hoogte werd gesteld.