Oma

26-11-2023

Vanaf kleins af aan ben ik met mijn zus, mijn moeder en mijn oma opgegroeid. Mijn oma komt oorspronkelijk uit Duitsland en is voor de liefde naar Nederland gekomen. Vroeger kwam ik vaak bij haar, aangezien ze ook op ons oppaste. In 2005 is ze ook bij ons in het dorp komen wonen en zodoende was ik ook in de middagpauze en na schooltijd vaak bij haar. Na schooltijd hielp ik haar ook vaak, als mijn moeder nog aan het werk was. Hierdoor ben ik tweetalig met Duits opgegroeid. Ik kan het zowel verstaan, spreken, schrijven als lezen.

In november 2016 is mijn oma overleden. Dit kwam plotseling, maar ook weer niet. Ze was in haar woning gevallen, had meerdere botten verbrijzeld en ze was erg zwak aangezien ze ook kanker had. Mijn oma hield het nog een week in het ziekenhuis vol en uiteindelijk is ze vredig ingeslapen en wij waren er alle drie bij. Dat was natuurlijk wel mooi. Mijn moeder heeft mij toen op school ook ziek gemeld, aangezien er van alles geregeld moest worden en wij helemaal niet in staat waren om de lessen te volgen.

Na 2 weken ging ik weer terug naar school en kreeg toen een gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider. Ze had een voortgangsformulier voor zich liggen en vulde de cijfers van de vakken in waar ik de toetsen al van had gemaakt. Bij sommige vakken had ik een onvoldoende en bij andere was ik afwezig. Uiteindelijk kreeg ik een oranje stoplicht van haar, aangezien ik volgens haar zoveel de afgelopen tijd had gemist. Ik gaf aan dat het voor mij geen gewone oma was, maar dat het net een tweede moeder was en ik met haar ben opgegroeid. In haar ogen was het een gewone oma en had ik maar gewoon op school moeten komen. Een overlijden wat niet dicht bij je staat zou geen geldige reden zijn om afwezig te zijn. Nou, wat heerlijk was dat, not.. Dit was een leraar die achteraf gezien zoveel beloftes maakte, maar niks ervan werd werkelijkheid. Later heb ik nog wel meer discussies gehad. 

Dat mijn oma was overleden heeft uiteindelijk een grote leegte bij mij achtergelaten, maar daar schrijf ik later nog verder over.