Onderwijstijd

24-03-2021

Gevolgen:

Een TOS kan veel impact hebben op het leven van een kind. Kinderen met TOS hebben een verhoogd risico op sociale, emotionele en gedragsproblemen. Ook hebben ze een verhoogd risico op lees- en leerproblemen en worden ze vaker gepest. Een kind met TOS kan problemen hebben bij het volgen van de lessen op school of moeite met het onderhouden van vriendschappen. Soms voelt een kind zich niet goed begrepen, dan kan het kind heel stil worden of juist agressief reageren. De communicatie met ouders en anderen verloopt soms verstoord, dit kan voor de ouders en het kind heel moeilijk zijn.

Bij mij is het zo dat ik mij vooral op het sociale en emotionele gebied veel van aantrek. Hierdoor ben ik ook een gevoelig persoon geworden. Een voorbeeld hiervan is dat als iemand zich stoot dat ik mij dan kan inbeelden hoe zeer dat doet, en leef ik heel erg mee.

Op het gebied van lees- en leerproblemen had ik alleen problemen met het leren. Als ik een toets moest leren dan stampte ik het in mijn hoofd, maar moeilijke worden kon ik gewoon niet onthouden. Zodra de toets voorbij was, was ik de leerstof ook zo weer vergeten.

Het lukte mij aardig goed om de lessen op school te volgen, vooral op de basisschool en het VMBO was het geen probleem. Op het MBO werd het toch lastiger aangezien ze daar diapresentaties gaven en erbij vertelden en daarnaast moest je ook nog aantekeningen maken. Als het kon vroeg ik ook of ze de diapresentatie naar mij toe konden mailen zodat ik thuis in alle rust er nog naar zou kunnen kijken.

Als iemand mij niet goed begrijpt dan herhaal ik het altijd. Wel is het zo dat je wel je best moet doen om mij te gaan verstaan aangezien ik ook mijn best doe om goed te kunnen gaan praten. Als ik merk dat je niet goed je best doet, of je accepteert niet dat ik wat heb, dan praat ik ook niet zo gauw met je.