Plannen en organiseren

23-02-2022

Zelf heb ik de diagnoses verbale ontwikkelingsdyspraxie en motorische dyspraxie ook wel afgekort genoemd DCD. DCD staat in het Engels voor Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald coördinatie- ontwikkelingsstoornis. Verbale ontwikkelingsdyspraxie gaat vaak samen met DCD, maar het hoeft niet.

Kinderen met DCD komen vaak onhandig of houterig over, dat komt omdat ze een achterstand in de ontwikkeling van de motorische vaardigheden hebben. Ze hebben moeite met het coördineren van de bewegingen en daardoor hebben ze in het dagelijks leven ook last van deze problemen. Over het algemeen hebben meer jongens DCD dan meisjes. Met een DCD word je geboren.

Ik lees vaak dat kinderen met DCD moeite hebben met planning, organiseren en ordenen. Dat komt, omdat kinderen met DCD moeite hebben met automatiseren. Gedachten moeten georganiseerd worden tot acties en daardoor zijn er ook problemen met het uitvoeren van taken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: wat trek je bij het aankleden als eerste aan, waar begin je bij het maken van een opdracht? Elke nieuwe opdracht moet worden geleerd en herhaald totdat het een automatisme is geworden.

Zelf heb ik helemaal geen moeite met het plannen of organiseren. Heel eerlijk, ik vind het juist heel leuk om te doen en ben er erg goed in. Ik schrijf namelijk altijd eerst op wat ik allemaal moet gaan doen, wanneer ik wat af moet hebben en dan schrijf ik het in mijn agenda op. Doe ik dat niet dan ben ik het zo weer vergeten. Zo heb ik ook nog echt de tijd om het te maken. Liever wat tijd over, dan tijd te kort. Hierdoor is mijn agenda altijd erg goed geordend en persoonlijk vind ik dat heel fijn. Ik weet wat er op de planning staat, wanneer ik wat moet doen en wanneer ik wat af moet hebben.