Praktijklessen

05-04-2023

Vanaf januari ging ik terug naar de kaderberoepsgerichte leerweg en daarom moest ik ook kiezen uit een profielrichting. We hadden de keuze tussen de sectoren:

  • Zorg en Welzijn
  • Dienstverlening & Commercie

In de sector Zorg en Welzijn kreeg je praktijk in het omgaan met kinderen, kapper en was er een schoonheidssalon. In de sector Dienstverlening & Commercie kreeg je les in het organiseren van activiteiten, het beheersen van Word & Excel. Ook had je hierbij het onderdeel restaurant inclusief de was, koken, bediening en spoelen. Hiertussen moet kon ik toen een keuze maken.

Tijdens de snuffelstage van 2 weken, die ik in de 2de klas had, liep ik stage bij mijn oude basisschool bij groep 1. Vanaf kleins af aan vind ik kinderen helemaal geweldig en zo leek het mij een goed idee om daar mijn snuffelstage te beginnen.

De keuze om een sector te kiezen was voor mij dan ook niet moeilijk, omdat mijn snuffelstage zo goed beviel dat ik graag meer over kinderen wilde leren. Vanaf januari ben ik met de sector Zorg en Welzijn begonnen. In het begin kregen wij les over het omgaan met kleine kinderen. Bijvoorbeeld hoe wij luiers moesten verschonen met stofdoeken en veiligheidsspelden en kregen wij video's te zien van de kinderopvang. Achteraf gezien was dit totaal niet realistisch en erg verouderd.

Bij het volgende onderdeel gingen we meer over de kapper leren. Wij kregen oefenhoofden en moesten met permanentwikkels en vloeipapier de haren wikkelen en vastmaken met wikkelelastiekjes. Ik zal je zeggen het was een ramp. De permanentwikkels moesten zo strak mogelijk over het hele haar worden verdeeld. De leraar controleerde bij mij, en zonder een woord gewisseld te hebben, trok ze alles eruit en zei ze dat het niet goed was en dat ik overnieuw moest beginnen. Ze zei niet eens hoe het dan wel moest of dat ze het mij nogmaals ging uitleggen. Zelf vond ik het al moeilijk genoeg om permanentwikkels te zetten en dan krijg je ook nog eens zo een situatie. Vanaf dat moment was ik er helemaal klaar mee. Ik ben niet meer naar de praktijklessen gegaan, omdat ik geen zin had om nogmaals aan te moeten horen dat ik alles verkeerd deed.