Schoolfoto

26-01-2022

De schoolfoto is ook een onderwerp wat elk jaar weer terugkomt. Je moet al gelijk op de foto met je nieuwe klas en/of leraar terwijl je hun nog niet zo goed kent. Daarbij kwam dan ook nog de schoolfotograaf die mij ook niet kende. Zelf vond ik dat niet altijd prettig, en daardoor voelde ik mij nooit echt op mijn gemak. 

In groep 8 bij de laatste schoolfoto van de basisschool moesten we ook weer als klas in een groep gaan staan. Ik ging altijd maar staan waar plek was, want echt vrienden had ik niet meer. Toen zei de fotograaf dat hij graag een van de meisjes vooraan wilde hebben, omdat daar nog een leeg plekje was. Bijna alle meisjes deden hun hand omhoog en schreeuwden zowat, dat ze ook graag wouden. Ik dacht, kom ik voor mezelf op en grijp deze eenmalige kans, of laat ik het voorbij gaan. 

Toen dacht ik, ik ga het gewoon proberen. Ik deed mijn hand omhoog en de fotograaf twijfelde geen moment en zei: "kom jij maar naar voren" en wees naar mij. Ik keek om mij heen, maar hij bedoelde echt mij. Ik ben toen vol trots naar voren en langs alle andere klasgenoten gelopen. Je had van sommige kinderen hun gezicht moeten zien, met andere woorden, hun gunden mij het echt niet. De fotograaf vertelde nog hoe ik voor de groep moest gaan liggen, en vol trots deed ik dat. 

Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste schoolfoto' s ooit. Vanaf dat moment ben ik begonnen om voor mezelf op te komen!