Stage

18-02-2024

Als je start met een opleiding dan is stage lopen altijd iets wat bij zo een opleiding hoort, maar als je een spraakstoornis hebt, dan is en blijft dat natuurlijk altijd wel een ding. In mijn schoolcarrière heb ik veel stage gelopen op verschillende plekken en was mijn spraakstoornis hierin nooit een probleem. Binnen het bedrijf hang ik altijd een welkomstfolder op dat ik de nieuwe stagiaire ben en leg ik uit wat ik heb. Dit helpt mij niet alleen, maar ook de anderen.

Ik ben met een snuffelstage in groep 0/1 begonnen. Daarna vanuit de opleiding kinderopvang bij peuterspeelzaal Kids2b en bij kinderopvang SKSG in Groningen van de babygroep tot aan de peutergroep. Met kleine kinderen werken vond ik altijd erg leuk, aangezien ze altijd zo lief en behulpzaam zijn. Als de kinderen echter de leeftijd van 7/8 jaar bereiken, dan zijn ze wat brutaler en door mijn spraakstoornis vond ik het hierdoor helemaal niet fijn als ik bij een BSO stage zou lopen.

Tijdens het solliciteren naar een stageplek, heb ik er nooit bij vermeld dat ik een spraakstoornis heb. Als ik uitgenodigd werd, kwam het tijdens het kennismakingsgesprek altijd wel ter sprake. Ik vind het hierin belangrijk om duidelijk uit te leggen wat het voor mij inhoud en betekent. Ik leg het altijd zo uit dat: "ik wat anders praat, omdat mijn tongspieren aan de zijkant verslapt zijn en ik hierdoor bepaalde letters en woorden anders uitspreek dan dat het eigenlijk hoort. Voor de rest versta en hoor ik alles en kan ik net als een andere collega functioneren." Dit is voor een stagebegeleider, maar ook voor mijzelf, altijd erg fijn om te weten.

In het begin van mijn stageperiode was er een collega die dacht dat ik doof was en zodoende erg articuleerde als ze tegen mij praatte. Pas aan het einde van mijn eerste stagedag liet ik dit merken en zei ik dat ik alleen met een accent praat door mijn spraakstoornis en niet doof ben. Ik wou namelijk uittesten of zij mij hierop aan zou spreken. Achteraf hoorde ik van haar dat ze mij er niet op aan wilde spreken, aangezien ze niet wist of ik dat wel fijn vond. Zelf ga ik hier altijd heel open mee om, maar dat geldt vaak niet voor iedereen!