TOS bij jong volwassenen

01-04-2021

De meeste kinderen blijven hun hele leven last houden van de gevolgen van hun taalstoornis. Ze ondervinden op latere leeftijd problemen bij de keuze van een studie of het vinden van een baan. De taal- en hieraan gerelateerde leerproblemen hebben tot gevolg dat een jong volwassene met TOS meestal laagopgeleid is. Miscommunicatie, zwakke mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden beperken hun kansen op de arbeidsmarkt en geven jongeren een groter risico om hun baan kwijt te raken.

Bij mij is het zo dat ik de rest van mijn leven verbale dyspraxie zal hebben. Zelf heb ik het geaccepteerd en dat is ook het allerbelangrijkste. Wat de studie betreft, op het mbo heb je niveau 4 en daar is Engels een verplicht vak voor het examen. Aangezien ik veel moeite met Engels heb lukte mij daardoor niveau 4 niet. Ik zit dus vast aan niveau 3 terwijl dat onder mijn niveau is. 

Wat betreft de miscommunicatie en schriftelijke taalvaardigheden, is de zinsopbouw bij mij nog steeds een probleem buiten de vreemde talen om. Vooral zijn bij mij dictees een ramp. Als je bijvoorbeeld een moeilijk woord moet opschrijven voor het dictee dan moet de leraar het wel 4/5 keer herhalen voordat ik het hele moeilijke woord heb opgeschreven. Vaak denken dan de leraren dat ik het niet begrijp of dom ben, maar dat is niet het geval. Nog steeds zijn moeilijke woorden voor mij een ramp. Ik weet wel wat het moeilijke woord betekent, maar kan de schrijfwijze van het moeilijke woord niet onthouden.